Hlavní obsah

Woods skončil, vítězí D. Johnson

Sezona Tigera Woodse na PGA Tour skončila předčasně, první hráč světového žebříčku nepostoupil do závěrečného Tour Championship. Třetí turnaj play off vyhrál Dustin Johnson.

Článek

BMW Championship na Cog Hill u Chicaga patřil Dustinu Johnsonovi (-9; 68-70-68-69), který vyhrál svůj druhý titul sezony a čtvrtý kariéry o ránu před Paulem Caseym (-8, 69-69-69-69). Angličan vedl ve finále o tři rány po 12. jamce, ale srazila ho série tří bogey za sebou.

Šestadvacetiletý Johnson (foto) zaútočil birdie na předposlední jamce a výhru uhájil závěrečným parem. Letos vedl před finále US Open o tři rány a na PGA Championship o ránu před poslední jamkou, ale pokaždé o vítězství přišel. Díky Johnsonovi tak v play off i potřetí vyhrál Američan, zatímco sezona patřila spíše neamerickým hráčům.

Před závěrečným Tour Championship (od 23. září v Atlantě) vede FedEx Cup nadále Matt Kuchar, který se u Chicaga dělil o třetí místo na -7 stejně jako Kevin Na, K. J. Choi a Ryan Moore. Celkově druhý je Johnson, třetí Charley Hoffman a čtvrtý další Američan Steve Stricker. Vedle nich má ještě pátý Casey osud ve svých rukou: pokud někdo z nich vyhraje Tour Championship, vyhraje zároveň FedEx Cup.

Tiger Woods (-1; 73-72-68-70) zakončil nejhorší sezonu v kariéře děleným 15. místem, a to na turnaji, kde loni vyhrál o osm ran a s rekordem hřiště 62 z třetího kola. Po dvanácti startech sezony zůstal poprvé bez turnajového vítězství, jen s dvěmi top ten umístěními, na které ale už nedosáhl sedm startů v řadě. Ve FedEx Cupu skončil na 42. místě...

Přesto Woods pořád ještě zůstává světovou jedničkou, jeho rival Phil Mickelson (-4; 72-71-70-67) totiž skončil na BMW Championship osmý, což na převzetí prvního místa nestačilo. Další šance se naskytně na Tour Championship, kde Mickelson obhajuje titul.

Příštím Woodsovým turnajem bude říjnový Ryder Cup, v listopadu pak čeká World Golf Championships v Šanghaji a Australian Masters v Melbourne. Na Tour Championship pro třicet nejlepších hráčů sezony nebude Woods potřetí v kariéře, když v roce 2006 nehrál, ačkoli se kvalifikoval, a v roce 2008 byl zraněný.

FedEx Cup bude mít ve svém čtvrtém ročníku nového vítěze, protože jeho dvojnásobný šampion Woods ani Vijay Singh, držitel trofeje z roku 2008, na Tour Championship nepostoupili. Za výhru je deset milionů dolarů.

Reklama