Hlavní obsah

Furyk vyhrál celý jackpot. Ale ty nervy

Vyhrál všechno. Američan Jim Furyk ovládl Tour Championship a současně získal pohár pro vítěze FedEx Cupu, obojí v hodnotě 11 350 000 dolarů. Závěr turnaje však řádně zdramatizoval, když se mu ke konci rozpadl jeho golf.

Článek

Čtyřicetiletého Furyka (na snímku) nerozhodilo ani bogey na úvodní jamce, skvěle puttoval a na jedenáctce po birdie odskočil nejbližším soupeřům na dva údery. Za ním se seřadilo trio Nick Watney, Retief Goosen a Luke Donald (ten díky birdie na č. 13 a 14).

Všichni pronásledovatelé však začali chybovat. Watney a Donald (ten návštěva v lese) zahráli bogey na šestnáctce, Goosen na patnáctce navštivil bunker a byl z toho jen par. Furyk byl naopak druhou na greenu a po birdie Goosenovi utekl na tři rány! Zdálo se, že je rozhodnuto. Nebylo.

Furyk si zřejmě představil sumu 11 350 000 dolarů za turnajové vítězství i pohár a začal zmatkovat. Bogey na šestnáctce a sedmnáctce znamenalo, že má jen ránu k dobru na Donalda, který předvedl chip-in na birdie z 30 metrů na č. 17! Goosen byl po bogey na stejné jamce už mimo hru.

Drama pokračovalo. Furyk zahrál na závěrečné jamce do bunkeru a utěšovat ho mohla jen statistika 8 úspěšných záchran paru z 8 pokusů v turnaji. Zvládli i devátou a mohl se radovat.

Watney odehrál první devítku finále -5, když předvedl eagle na deváté jamce (chip-in z 8 metrů) a tři birdies, a dotáhl se na jeden úder od vedoucího Furyka. Přitom ještě po 7. jamce třetího kola zaostával za lídrem o 15 úderů! Závěr však nezvládl psychicky.

Furyk neměl v boji o FedEx Cup viditelného soupeře, protože Matt Kuchar a Dustin Johnson v Atlantě zcela odpadli a Charley Hoffman střídal dobré a špatné údery po celé dnešní kolo.

Nejvážnějším konkurentem mu tak byl Paul Casey, kterému k titulu z FedEx Cupu (i přes triumf Furyka) stačilo samostatné druhé místo. Měl však smůlu a putty na třinácté a čtrnácté jamce v jamce neskončily o milimetry. Na sedmnáctce přestřelil i tribunu a po bogey bylo i po nadějích.

Ve FedEx Cupu skončil druhý Kuchar a třetí Donald.

Phil Mickelson dnes předvedl nejhorší kolo 74 (druhá devítka + 5 s double bogey na č. 17) a propadl se do třetí desítky.

Finále play off PGA Tour v East Lake Golf Clubu v Atlantě pro třicet nejlepších hráčů FedEx Cupu se hrálo za nepříjemného deště a kvůli bouřce muselo být dokonce na téměř dvě hodiny přerušeno.

Kompletní výsledky najdete zde.

Reklama