Hlavní obsah

Monty přichystal řeč poražených

Mezi spoustu povinností kapitána Ryder Cupu patří také připravit nemálo projevů. A to pro všechny případy. Colin Montgomerie proto musel dopředu přichystat i řeč za poražený tým!

Článek

V pondělí to začíná. Tedy týden Ryder Cupu. Ostrý golf mezi týmy Evropy a USA sice startuje v Celtic Manor ve Walesu až v pátek, ale ještě než začnou tréninky, bylo třeba vyřídit mnoho formalit. Včetně dopředu připravených projevů kapitána.

"Projev poražené strany. Ten termín nenávidím, ale musel jsem takovou řeč pro všechny případy přichystat. Pokud se utkání nepodaří, je třeba být připraven i na tuto variantu, ale doufám, že ten projev nikdo neuslyší," řekl evropský kapitán Colin Montgomerie pro BBC Radio Five. Jaký je rozdíl v začátcích vítězného a poraženého projevu? Žádný! "Vítězná řeč začíná tím, jak jsem hrdý na svůj tým a poražená řeč tím, jak jsem hrdý na svůj tým," dodal Montgomerie.

Po osmi startech coby hráč je nyní Montgomerie ve 47 letech poprvé na Ryder Cupu kapitánem. "Rád bych ještě někdy hrál, ale musím být realistou. Je tu mnoho lepších hráčů, kteří také odvedou lepší herní práci než já," dodal Montgomerie, osminásobná evropská jednička a někdejší světová dvojka, nyní až 422. hráč světového pořadí, který přes dva roky nezažil top ten umístění.

Podle Montyho je letošní vítězství Evropy v Ryder Cupu důležitější než kdykoli předtím. "V těchto těžkých ekonomických časech potřebuje evropský golf uspět z hlediska marketingu, médií i hráčů. Pokud hráči využijí svůj potenciál, vyhrají a já jim k tomu musím pomoci. Učil jsem se od předchozích šesti kapitánů a nyní mám k ruce čtyři vicekapitány. Je nás na to celkem sedmnáct," řekl Montgomerie.

Reklama