Hlavní obsah

Nervy v Ryder Cupu pojedou naplno. Bývá horší než majory

CELTIC MANOR

Golfový svět se s lehkým vzrušením těší na 38. ročník týmového Ryder Cupu, třetí nejvýznamnější sportovní událost planety. Tlak souboje mezi Evropany a Američany je enormní, často silnější než při golfových majorech. Hraje se za kontinent, tým a čest.

Článek

Při soubojích Evropy s USA se nervy vydávají na pochod, hovoří o tom spousta příhod v minulosti i samotní veteráni soutěže. Američané přitom do velšského Celtic Manoru poslali pět nováčků, Evropané postavili dokonce hned šest zelenáčů. Bude zajímavé sledovat, jak se s napjatou atmosférou vyrovnají.

New York Times připomíná slova Chrise DiMarca, který byl při startu foursomů v roce 2004 tak roztřesený, že požádal partnera Jaye Haase, aby první míček odehrál on. Letošní zástupce amerického kapitána Tom Lehman zase uvedl, že v roce 1995 pomalu nemohl umístit míček na týčko. Tak byl rozklepaný a nervózní...

Woods tentokrát nechybí

Americký výběr předloni po šestileté dominanci Evropy v Ryder Cupu zvítězil a rád by to zopakoval i na Starém kontinentu. V roce 2008 přitom tým USA zvítězil i bez zraněné světové jedničky Tigera Woodse. Toho letos americký kapitán Corey Pavin přivezl, ovšem Woods má daleko do oslnivé formy, v níž dominoval v minulosti celé golfové planetě. Místo toho se Woods po sérii skandálů zatím marně snaží dostat do někdejší pohody.

Hřiště ve Walesu ale slibuje drama bez ohledu na to, co na něm předvede Woods. V hlavní roli budou především Evropané, kteří před nadšeným publikem chtějí získat zpět trofej, kterou v letech 2002 až 2006 získali. V Celtic Manor je každý den požene na 50 tisíc fanoušků. A pořádně hlučných fanoušků. „Bude to ohlušující. Pokud budou zticha, bude to pro nás dobré,“ říká Pavin. Colin Montgomerie, kapitán evropského výběru, má názor samozřejmě zcela opačný...

Neobvyklá třídenní bitva

Celá soutěž vznikla ve dvacátých letech jako měření sil USA a Británie, později se k britskému celku přidali Irové a teprve od roku 1979 je souboj pojímán jako bitva Evropy s USA, přičemž každý druhý rok se střídavě hraje na obou stranách Atlantského oceánu. Jedenáctkrát se dosud radovaly evropské výběry (včetně období britského a společného britsko-irského výběru), zbývající triumfy zůstaly v držení zámořského týmu.

Třídenní boje se hrají na jamky trochu neobvyklým způsobem. V pátek dopoledne jsou na programu čtyři zápasy systémem fourball, kdy jsou dva hráči v týmu a každý hraje svým míčem, přičemž týmu se počítá na jamce vždy lepší skóre jednoho z dvojice. Odpoledne následuje stejný počet utkání foursomes, v němž tým (dvojice) hraje jedním míčem a hráči se po každém úderu střídají. Za vítězství je bod a obdobné to je v sobotu. V neděli hraje všech dvanáct hráčů na každé straně dvouhru, vítěz si opět připíše jeden bod.

Na konečných výsledcích se může během letošního ročníku významně podílet i počasí, neboť pořadatelé slibují na celé tři dny vytrvalý déšť, což by mohlo více vyhovovat "domácím". Slavnostní zahájení je na pořadu už dnes vpodvečer a stejně jako kompletní průběh Ryder Cupu ho odvysílá Nova Sport.

Složení výběrů
Evropa: Lee Westwood, Rory McIlroy, Martin Kaymer, Graeme McDowell, Ian Poulter, Ross Fisher, Francesco Molinari, Peter Hanson, Miguel Ángel Jiménez, Padraig Harrington, Luke Donald, Edoardo Molinari. Kapitán: Colin Montgomerie.
USA: Matt Kuchar, Bubba Watson, Dustin Johnson, Stewart Cink, Jeff Overton, Rickie Fowler, Zach Johnson, Hunter Mahan, Tiger Woods, Jim Furyk, Steve Stricker, Phil Mickelson. Kapitán: Corey Pavin.

Reklama