Hlavní obsah

Smířený Woods má poslední šanci

Turnaj série World Golf Championships v Šanghaji je od čtvrtka poslední šancí nové světové dvojky Tigera Woodse vyhrát letos oficiální titul na PGA Tour, do níž se podnik členům počítá co do vítězství, nikoli však do finančního žebříčku.

Foto: Brian Synder, Reuters

Americký golfista Tiger Woods

Článek

Woods hraje na HSBC Champions v Šanghaji poprvé po více než pěti letech v pozici světové dvojky, když ho v pondělí vystřídal na prvním místě žebříčku Lee Westwood.

Současná bodová situace je však tak vyrovnaná, že po turnaji se může Woods zase vrátit na trůn, stejně jako se tam mohou poprvé dostat nynější trojka Martin Kaymer nebo čtyřka Phil Mickelson, který v Šanghaji obhajuje titul.

A také může jedničkou zůstat Westwood. Všichni přitom ani nemusejí turnaj vyhrát, ale potřebují být nejlepší ve jmenované čtveřici a být do top 20.

Nicklausův rekord prioritou

"Nehrál jsem v poslední době dobře a poslední turnaj (Australian Masters) jsem vyhrál před rokem, takže ta žebříčková změna je spravedlivá," uvedl smířený Woods, pro něhož je Šanghaj jediným turnajem série World Golf Championships, který ještě nevyhrál. Loni skončil šestý, předtím dvakrát druhý,

Minulých 14 sezon na PGA Tour nezůstal Woods nikdy bez vítězství. Rekordem tour je 17 takových sezon v řadě, kdy vítězili Jack Nicklaus a Arnold Palmer.

Přes všechny problémy ale Woods věří, že toho má ve svých 34 letech stále ještě hodně před sebou. "Předělávám hru, je to hodně změn ve švihu. Už jsem to zažil po Masters 1997, když jsem vyhrál a poprvé předělával švih. Od poloviny roku 1997 do poloviny 1999 jsem vyhrál jenom jednou," připomněl Woods v Šanghaji svou historii.

"Jde o to zůstat na nastoupené cestě, věřit tomu, co dělám a vyhrát zase několik turnajů," dodal Woods, pro něhož pořád zůstává hlavním cílem překonat rekord Jacka Nicklause v počtu 18 vyhraných major turnajů. Dosud jich vyhrál 14, naposledy US Open 2008.

"Jackovi to trvalo dvacet let a já tak dlouho profesionální golf nehraju. Je mi teprve 34. A teprve v tomhle věku začal vyhrávat své majory Ben Hogan. Všech svých devět majorů," uvedl Woods.

Síla a slabiny světového žebříčku

Jeho bývalý trenér Butch Harmon mezitím kritizoval systém dvouletého počítání bodů do světového žebříčku, který jednak umožnil Woodsovi setrvat nahoře tak dlouho, aniž by měl výsledky, a který také posadil na trůn Westwooda místo Kaymera.

"Jedničkou měl být Kaymer," myslí si Harmon vzhledem k tomu, že Němec letos vyhrál čtyři turnaje včetně PGA Championship, zatímco Westwood má jen jeden titul a žádný major v celé kariéře.

"Kdybychom měli jen roční bodování, tak by Kaymer byl skutečně jedničkou, a to velmi pohodlně, ale Woods by vypadl z první padesátky," upozornil pro agenturu Reuters na zajímavý fakt žebříčkový expert Ian Barker z European Tour.

"Náš systém není dokonalý, ale je spravedlivější než v tenise, kde hráči musejí vždy obhajovat v jednom týdnu množství bodů. Golfistům začínají body za vítězství odpadávat po třech měsících, ale je to postupný a nikoli radikální pád," dodal Barker.

Reklama