Hlavní obsah

Ital Molinari vyhrál prestižní golfový turnaj v Šanghaji

ŠANGHAJ

Vítězem posledního letošního významného turnaje World Golf Championships za účasti nejlepších hráčů americké i evropské série se v čínské Šanghaji stal Ital Francesco Molinari. V dramatické koncovce porazil o ránu Angličana Lee Westwooda. Poražený golfista se však také radoval, neboť si udržel post světové jedničky. Jeho pronásledovatelé včetně Tigera Woodse skončili v poli poražených.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Italský golfista Francesco Molinari.

Článek

Oba hráči svým rivalům utekli v předcházejících dnech a dnes hráli vlastní turnaj. Odstup jejich pronásledovatelů byl už příliš vysoký na to, aby se do boje o vítězství ještě mohl někdo zapojit.

Od Westwooda se vysoký standard čekal, ale Molinari dosud na velký individuální úspěch čekal. Jeho největším úspěchem byla dosud účast v letošním evropském výběru pro Ryder cup a jedno vítězství na turnaji evropské profesionální série European Tour.

Jenže během celých čtyř dnů neměl mladší z bratrské dvojice Molinariů výraznou slabinu a den před svými 28. narozeninami vybojoval největší úspěch kariéry. "Na výhru jsem hrdý, ale neměl jsem to jednoduché, neboť Westwood hrál fantastický golf a neustále na mě tlačil. Hlídali jsme se jako při jamkovce," žertoval při předávání trofeje vítěz lukrativního turnaje.

Rozhodnutí vyrovnaného boje přinesla šestnáctá jamka, kde Westwood chyboval při lobu přes písečnou překážku a zahrál par, zatímco Ital se po birdie dostal do náskoku dvou ran, což světová jednička už nedokázala stáhnout.

Poslední možnost měl Angličan na osmnáctce, kde útočil na eagle, jímž by dostal vzájemný souboj do play off. Jenže připsal si pouze birdie, zatímco Molinarimu scházel pouze krátký pat do paru. "Šestnáctka opravdu rozhodla, dvě rány rozdílu dvě jamky před koncem, to je vždy velká šance," prohlásil Molinari, který se posunul díky zisku 1,2 miliónu dolarů na čtvrté místo evropského žebříčku.

Westwood uhájil s přehledem čerstvě nabytou pozici lídra světového golfu, i když především Woods se hodně snažil, aby mu to ztížil. Ale dlouholetá jednička Woods zachránil jen konečné šesté místo.

Dalším adeptům se nedařilo vůbec: Němec Martin Kaymer se během celého turnaje pohyboval v poli poražených a jeho 30. místo bylo ještě milosrdné. Američan Phil Mickelson obhajující turnajové vítězství nezvládl poslední dvě kola a propadl se na dělené 41. místo.

Golfový turnaj série World Golf Championships v Šanghaji (par 72, dotace 7 milionů dolarů) - konečné pořadí:
1. F. Molinari (It.) 269 (65+70+67+67), 2. Westwood (Ang.) 270 (66+70+67+67), 3. Ramsay (Skot.) 279 (69+68+71+71) a Donald (Ang.) 206 (68+70+68+73), 5. McIlroy (Sev. Ir.) 280 (71+71+71+67), 6. Woods (USA) 281 (68+72+73+68), ...27. Kaymer (Něm.) 286 (72+69+74+71), 41. Mickelson (oba USA) 289 (69+71+76+73).

Reklama

Související témata: