Hlavní obsah

Rivalita dvou tour se přiostřuje

European Tour už není chudá příbuzná vůči americké PGA Tour a její hráči to dávají najevo. Nemálo prominentních jmen se v poslední době vzdalo možnosti být členy americké tour a zůstane hrát golf převážně v Evropě, kde se cítí lépe.

Článek

Nejprve si udělejme inventuru, kdo je pro a kdo proti. Možnost členství na americké PGA Tour odmítli její letošní turnajoví vítězové Lee Westwood (Memphis) a Rory McIlroy (Quail Hollow). O americkou tour nemá zájem ani Francesco Molinari (World Golf Championships Šanghaj).

Nikomu se vedle členství na European Tour nechce zavazovat k povinnému počtu 15 turnajů, které jako členové PGA Tour musí za rok absolvovat, ačkoli jsou v tom čtyři majory a tři turnaje World Golf Championships, které se počítají jak do PGA Tour, tak do European Tour. I tak zbývá odehrát v rámci americké série dalších osm povinných turnajů.

McDowell jistý, další váhají

Start na World Golf Championships v Šanghaji se ovšem do povinné patnáctky na tour nepočítá a stejně tak jej ignoruje money list. Hráč si tímto vítězstvím může zajistit tříleté členství na tour jen v případě, že už kartu má. Molinari by ovšem mohl aspoň hrát první podnik nové sezony 2011 na Havaji, určený turnajovým šampionům z minulého roku.

"Jsem hrdým členem European Tour. V současné dobe neplánuji přesun do Spojených států," řekl mladší z bratrů Molinariových po výhře v Šanghaji.

Naopak byli letos do Států přilákáni evropští vítězové majorů, jimž patří pětiletá karta.

Graeme McDowell (US Open) již dříve oznámil, že v roce 2011 bude hrát plný program na PGA Tour. Martin Kaymer (PGA Championship) podle svých slov stále váhá, přestože má dům v Arizoně a k tomu americkou přítelkyni. Na cestě k americké kartě je podle BBC prý také Louis Oosthuizen (British Open). S rozhodnutím může hráč počkat až do poloviny prosince, kdy se přihlášky k členství uzavírají.

Už váhá i Poulter

Ke všemu pro příští rok vzroste počet povinných turnajů na European Tour z dvanácti na třináct. Luke Donald coby člen PGA Tour to vidí jako problém pro své starty v Evropě, naopak Ian Poulter se nyní ozval s tím, že kvůli Evropě možná nebude moci hrát tolik v USA. Tam má jako letošní vítěz světové jamkovky v rámci World Golf Championships tříletou kartu.

"Nejprve to bylo v Evropě jedenáct turnajů, pak dvanáct a teď už třináct. Mám sice v Americe dům a rodina tam spokojeně žije, ale kombinovat obě tour je stále těžší," řekl Poulter při Singapore Open.

Jak se ale ukáže, s členstvími na konkurečních tour se nakonec dělá větší drama, než tomu ve skutečnosti je či bude. Největší turnaje jako majory, World Golf Championships, americké Players či evropský PGA Championship beztak uvidí všechny nejlepší hráče, pokud nebude vážný důvod pro jejich absenci.

McIlroy hrál z donucení

Doplatí na to ale turnaje "druhého", resp. "třetího sledu" na obou tour. Např. McIlroy i Westwood budou moci odehrát na PGA Tour 2011 nejvýš deset turnajů, protože se členství vzdali. Kaymer, který dosud členem americké tour nebyl, může jako nečlen nyní hrát až 12 turnajů v sezoně.

Nelze také zapomínat na to, že play off FedEx Cupu mohou hrát jen členové PGA Tour. Takže i kdyby Westwood či McIlroy hráli v USA sebelíp, na milionové prémie za FedEx Cup nemají nárok. Právě FedEx Cup ale stál za McIlroyovým rozhodnutím stáhnout se z USA.

"Play off, to byly turnaje, které mi přebývaly v kalendáři. V té době mě golf moc nebavil a ty turnaje jsem v podstatě z povinnosti," řekl McIlroy.

Reklama

Související témata: