Hlavní obsah

Souboj titánů vrcholí v Dubaji

Golf a jeho sezona vypadají nekonečně, ale European Tour běžící dvanáct měsíců v roce má přece jen svůj cíl. Je jím od čtvrtka do neděle závěrečný turnaj v Dubaji. A jde o hodně.

Článek

Začalo to loni v prosinci. PGA European Tour tvořilo 48 turnajů v 27 státech včetně Česka. Teď už zbývá šedesáti nejlepším golfistům sezony odehrát posledních 72 jamek při Dubai World Championship na hřišti Earth v Jumeirah Golf Estates.

A jen dva hráči mohou pomýšlet na vrchol.

Kaymer s náskokem

Žebříček sezony neboli Race to Dubai vyhraje buď Martin Kaymer (25), nebo Graeme McDowell (31). Oba letos prožili nejlepší rok kariéry, když získali premiérový titul na majorech a také hráli za vítězný tým Evropy v Ryder Cupu.

Kaymer vyhrál celkem čtyři turnaje (Abu Dhabi Championship, US PGA Championship, KLM Open a  Alfred Dunhill Links Championship), což je nejvíc z obou hlavních světových tour.

McDowell triumfoval třikrát (Celtic Manor Wales Open, US Open a Andalucia Valderrama Masters).

Před finále vede Kaymer finanční žebříček o 290 910 eur. V Dubaji jde o první cenu ve výši 910 348 eur, a tak je jasné, že pokud zvítězí buď Kaymer, nebo McDowell, bude to zároveň král sezony.

Němec současně v úterý potvrdil, že zůstane členem European Tour a nepřipojí se k americké PGA Tour jako letošní vítěz US Open.

Výhoda McDowell?

Nové číslo jedna současně získá 1 092 418 eur z bonusového fondu celkem 7 500 000 eur, který si rozdělí patnáct nejlepších hráčů sezony.

"I když je McDowell druhý, má momentální výhodu, protože se veze na vlně dobrých výsledků," připomněl Ian Poulter, nedělní vítěz z Hongkong Open. McDowell totiž z posledních čtyř startů vytěžil výhru, třetí a páté místo, zatímco čísla Kaymerových umístění z posledních tří turnajů jsou 21, 30 a 10.

Kaymer, McDowell a také Louis Oosthuizen, letošní šampion British Open, před startem v Dubaji obdrželi čestné členství na European Tour jako ocenění svých výjimečných výkonů.

Pokud jde o další hráče, tak momentálně třetí Lee Westwood, jinak světová jednička a loňský vítěz jak turnaje v Dubaji, tak celé sezony, už Kaymera předstihnout nemůže. Pořád ale ještě může být druhý a odsunout McDowella na třetí místo, což je pro Ira rovněž nejhorší možné umístění. Celkové druhé místo se teoreticky týká ještě Franceska Molinariho.

Ve hře i světový trůn

Kaymer má také šanci převzít první místo ve světovém žebříčku. Pokud by v Dubaji vyhrál, musí Westwood skončit druhý, aby uhájil pozici jedničky. A pokud bude Němec druhý, nesmí Westwood dohrát níž než na 27. příčce.

Dalším scénářem je Kaymerův postup na druhé místo a odsunutí Tigera Woodse na třetí příčku. Němec by musel nejhůř dělit čtvrté místo v Dubaji, a to s více než dvěma dalšími hráči.

Žebříček Race to Dubai najdete zde. Startovní listinu 1. kola najdete zde.

Přímé přenosy z Dubai World Championship vysílá denně od 9 hodin stanice Sport 2.

Reklama