Hlavní obsah

Tři kříže na Slapech, vánoční dárek pro golfisty

Na vzhledu druhé slapské devítky Tři kříže se průběžně pracuje už zhruba dva roky a teď - na začátku prosince 2010 už jsou k dispozici první fotky, jak bude vypadat. Hřiště je již vytvarováno, osazeno a zaseto, dokonce během letošního teplého podzimu vyrostla první tráva. Tři kříže se golfistům otevřou příští rok na jaře.

Foto: archiv Golf Park Slapy sv. Jan

Green číslo 18 ve skále na slapské devítce Tři kříže.

Článek

Nejzajímavějšími jamkami Tří křížů bude bezesporu dvojice jamek číslo 10 a 18. Odpaliště 10 je hned vedle greenu 18 a obě jdou ve stejném směru jen proti sobě. Desítka se hraje z kopce dolů, první rána by měla mířit přes biokoridor, ze žlutých odpališť 180 metrů. Kdo nedohraje tak daleko, nemusí se bát, u biokoridoru, který je označen jako půda v opravě se zákazem vstupu bez trestné rány, je možný free drop. Osmnáctka se pro změnu hraje do kopce a končí na greenu vysekaném ve skále.

Další jamkou, na kterou budou hráči vzpomínat a bude je nutit vrátit se znovu a zkusit své umění, dobrou ránu a kumšt čtení greenu, je jamka číslo 14 - její green je nejmodelovanějším greenem celé osmnáctky, má šest teras, pro každou pin pozici jednu. Třináctka je pro změnu nejkratší jamka celého hřiště - cca 100 metrů ze žlutých odpališť. Také nejdelší jamka celého hřiště Golf park Slapy sv. Jan je na druhé devítce Tři kříže. Je to jamka číslo 12 a má ještě jednu zvláštnost - bunkr v jejím ohybu doglegu je vidět z vyhlídky protilehlého kopce až na druhém břehu Slapské přehrady (tzv. Rabyňská vyhlídka). Znormování a otevření druhé devítky je plánováno na duben 2011.

Pohled na fairway jamky č. 18 a green desítkyfoto: archiv Golf Park Slapy sv. Jan

Kompaktní hřiště

Spolu s již otevřenou devítkou Rabyňská hora působí hřiště velmi kompaktně, obě devítky se doplňují a souzní, přechody mezi jamkami jsou krátké a příjemné. Například přesun z devátého greenu na desáté odpaliště je velmi krátký, zhruba 50 metrů. Celá plocha je zcela přirozeně zakomponovaná do původní krajiny. Na druhé devítce, která je typově blíže k linksu, se bude o něco více chodit z kpce a do kopce než v rámci devítky Rabyňská hora. Také nabídne jiné rozhledy po hřišti a výhledy na krajinu. V rámci Tří křížů čekají na hráče dva třípary, pět čtyřparů a dva pětipary, čas na průchod Tří křížů je přitom stejný jako u první devítky Rabyňská hora, tedy okolo dvou a půl hodiny, celou osmnáctku v délce okolo 5 400 metrů byste tedy měli zvládnout do 5 hodin.

Architektem Tří křížů je stejně jako v případě Rabyňské hory (první devítky na Slapech) Jiří Velden, jeden z nejznámějších českých golfových architektů, jehož šikovnost a cit pro přirozené zakomponování hřiště do krajiny, můžete obdivovat například na Čertově břemeni, ve Staré Boleslavi nebo v Hořehledech u Brd.

Kromě druhé devítky budou na Slapech na přelomu dubna a května 2011 otevírat také novou multifunkční budovu Pavilon Slunce, která bude sloužit nejen golfistům. Objekt je již ve druhé polovině výstavby a pomalu se začínají ladit interiéry, z nichž některé jedou na Slapy až z daleké Indie a Nepálu.

Reklama

Související témata: