Hlavní obsah

Kouzla zbavený Woods je pořád favoritem Masters

AUGUSTA

Kolotoč kolem golfového Masters nabral pořádné obrátky. Je to tak každý rok, úvodní major golfové sezóny je obrovským magnetem pro fanoušky. A také rájem spekulací a nejrůznějších dohadů. Třeba: jak se v Augustě od tohoto čtvrtka do neděle ukáže Tiger Woods? Má stále ještě na to, aby opanoval Masters?

Foto: Matt Sullivan, Reuters

Tiger Woods

Článek

Jedna z největších ikon současného světa sportu se po peripetiích v osobním životě snaží vrátit zpět na golfový trůn. A jde to ztuha. Zatím prožíval spíše pády. Jeho manželství vzalo za své, bankovní účet provětral rozvod i ztráty sponzorů. Ani na hřišti se kdysi neomylnému Tigerovi příliš nedařilo. Sedmnáct měsíců (od listopadu 2009) nezažil radost z turnajového vítězství a aura neporazitelného Woodse je definitivně pryč. Ve světovém pořadí je na místě, kde by ho dříve nikdo nehledal - až sedmý.

Jenže Tigera není radno podceňovat. Přece jen jde o čtyřnásobného vítěze Masters, na triku má přitom celkem čtrnáct vítězných majorů, což je jen o čtyři triumfy méně, než má rekordman Jack Nicklaus. A tak by i přes nepříliš přesvědčivé výsledky uplynulých měsíců nikoho příliš nešokovalo, kdyby si v neděli večer oblékl Woods své páté zelené sako.

Touha vítězit se nevypařila

Woodsova ctižádost a touha vyhrávat se nikam nevypařila. Připomněl to ostatně i trenér Butch Harmon v rozhovoru pro Daily Telegraph. Zavzpomínal v něm, jak seděl v Tigerově domě v Orlandu před US Open v roce 2001. Hráč měl na krbové římse vystaveny originály všech trofejí z majorů. „Není to špatné. Teď to prostě musím udělat znovu,“ utrousil tehdy Woods.

V pětatřiceti Tiger rozhodně nepatří do starého železa, na majorech se perou o triumfy i mnohem starší hráči. Woods je tedy stále na vrcholu sil, jen musí prokázat psychickou odolnost a zvládnout techniku pod tlakem.

Dokáže to? Golfový svět žije nejrůznějšími spekulacemi. Nejvíce se v nich přetřásá jeho neustálé přepracovávání techniky, která už není tak precizní jako v době, kdy čtrnáctkrát zvítězil na majorech. Chybějící konzistence ho prý může stát vítězství. Zkrátka - vsadit můžete na Tigera i proti němu. Nikdo by se nedivil, kdyby neprošel cutem nebo zvítězil. Možné je jedno i druhé. Ale jednoznačně Woodse a jeho šance na vítězství pohřbít, na to si netroufne nikdo. Bylo by to totiž opravdu bláznivé...

Reklama