Hlavní obsah

McIlroyův kolaps. Snad z toho vyjdu silnější, říká golfista

Martin KavkaSport.cz

Selhání severoirského golfisty Rory McIlroye ve finálovém kole letošního Masters se jistojistě přiřadí k největším sportovním kolapsům minimálně letošního roku. Neděli si mohl 21letý talent užít a okořenit premiérovým triumfem, místo toho zažil noční můru. Na startu totiž vedl o čtyři rány, ale hned zkraje začal jeho golfový očistec...

Článek

Během prvních tří kol přitom nic nenasvědčovalo průšvihu. McIlroy se s nástrahami hřiště dokázal od čtvrtka do soboty vypořádat na jedničku a vypracoval si slibnou pozici pro útok na své první zelené sako.

Jenže v neděli se mu začaly třást ruce a hned na první jamce neproměnil krátký pat do paru. Na druhé jamce pak trefil bunker a opanovala ho nervozita. Soupeři to vycítili a začali kousat. McIlroy byl ale stále ve hře, jenže kupil další chybu za chybou. Vrcholem byla série úvodních tří jamek druhé devítky, kdy byl doslova zralý na ručník.

Na desítce si nejdříve připsal triplebogey, tedy tři rány nad par jamky, na jedenáctce pokračoval další ranou nad par a vše bylo završeno opětovným selháním na dvanáctce, kde McIlroy zapisoval doublebogey (dvě rány nad par). Během tří jamek nasbíral šest ran nad par hřiště, celkové nedělní skóre +8 pak znamenalo pád na dělené čtrnácté místo.

„Příští dny? Budou opravdu těžké“

I přesto se McIlroy dokázal usmát do kamery. „Byl to hrozný den, ale snad se z něj poučím a vrátím se zase o něco silnější. Příští dny to bude těžké, ale dostanu se z toho. Koneckonců, na světě jsou horší věci, které se vám v životě mohou stát a příšerné skóre v posledním kole golfového turnaje se s nimi nedá srovnávat,“ uvedl McIlroy s tím, že oceňuje přijetí a podporu publika, které se mu v Augusta National dostalo.

Zároveň se zamyslel nad příčinou nedělního selhání. „Ještě přesně nevím, co se pokazilo. Sebedůvěru mi určitě nabouraly nevydařené paty, chybělo mi na greenech více koncentrace a soustředění se na vlastní výkon.“

V jednadvaceti letech pro McIlroye samozřejmě nic nekončí a golfový svět se rozhodně nehroutí. A když, tak jen na chvíli. Před sebou má ještě celou řadu šancí, jak si Masters podmanit. Ostatně první major sezóny podobný kolaps nezažil poprvé. Pamětníci si jistě vybaví rok 1996, kdy v Augustě zcela selhal Australan Greg Norman. Do finále přitom vstupoval s ještě pohodlnějším náskokem šesti ran, jenže zahrál šest ran nad par hřiště a doslova vnutil vítězství Nicku Faldovi, který vyhrál o pět ran.

Reklama

Související témata: