Hlavní obsah

Legendární španělský golfista Severiano Ballesteros zemřel

Legendární španělský golfista Severiano Ballesteros, který se zotavoval po operacích nádoru na mozku, zemřel. Oznámila to v sobotu španělská televizní stanice TVE. Bylo mu 54 let.

Foto: Reuters

Golgista Severiano Ballesteros v dobách své největší slávy.

Článek

"Odešel pokojně dnes ve 2:10 po půlnoci obklopen rodinou ve svém domě v Pedreně," oznámili golfistovi blízcí. Příčinou smrti bylo podle oficiálního prohlášení selhání dýchacího ústrojí.

Ballesteros prodělal v roce 2008 čtyři operace, při nichž mu lékaři odstranili zhoubný nádor. Následně pak vítěz pěti turnajů kategorie major podstoupil chemoterapii a zotavoval se v rodném městě Pedreňa v severním Španělsku.

Vlajky na půl žerdi

Od minulého týdne se ale jeho stav výrazně zhoršoval. Další nepříznivé zprávy v pátek přiměly Ballesterosovy kolegy a přátele Josého Maríu Olazábala a Miguela Ángela Jiméneze k slzám přímo na hřišti během Spanish Open. V sobotu v dějišti barcelonského turnaje vlály vlajky na půl žerdi a hráči, kteří nastoupí s černými páskami, uctí během třetího kola památku zesnulého Ballesterose minutou ticha.

Poklona od Nadala

"Tohle jsou těžké chvíle," prohlásil nejlepší tenista světa Rafael Nadal na turnaji v Madridu. "To, co ve sportu dokázal, je neuvěřitelné," složil poklonu slavnému krajanovi.

V průběhu kariéry Ballesteros vyhrál 87 turnajů, z toho třikrát British Open (1979, 1984 a 1988) a dvakrát US Masters (1980 a 1983). Jako hráč pomohl evropskému výběru ke čtyřem triumfům v Ryder Cupu a v roce 1997 ho dovedl ve španělské Valderramě k vítězství nad americkými golfisty jako kapitán.

Evropský Tiger Woods

Na evropském okruhu vyhrál rovných 50 turnajů, což ho řadí na první místo v historickém pořadí. "Pro evropský golf udělal to, co udělal Tiger Woods pro golf na celém světě. Jeho oddanost evropské tour byla obdivuhodná. Byla to ikona, neuvěřitelný hráč," řekla další legenda Nick Price ze Zimbabwe.

Kariéru ukončil Ballesteros v roce 2007 po vleklých problémech se zády a poté se věnoval navrhování golfových hřišť.

Reklama