Hlavní obsah

Olivia Prokopová vyhrála US Open v Adventure Golfu

Zcela nečekaný, dramatický a v historii Adventure golfu výjimečný průběh nabídla dvě finálová kola Mezinárodního mistrovství Spojených států amerických, kterými v Bransonu v Misouri vyvrcholilo US Open 2011. Turnaj skončil triumfem teprve šestnáctileté hráčky rakovnického Putt-golf clubu STARLIFE Olivie Prokopové! Poprvé v historii jej získala žena, navíc z Evropy.

Článek

Česká závodnice na posledních šestatřicet jamek z celkových dvě stě šestnácti vstupovala v kategorii profesionálů s náskokem osmi ran na obhájce titulu, jednapadesátiletého Dr. Brada Lebo. Dosud téměř neotřesitelná pozice české reprezentantky vzala za své hned po první osmnáctce, na které Lebo nejenže její náskok stáhl, ale před posledním kolem měl dokonce dvě rány náskok.

"Skoro nikdo tomu nemohl uvěřit, že jsem ztratila v kole deset úderů. Na hřišti by byl tou dobou snad slyšet spadlý špendlík," komentovala drama Prokopová.

Když navíc Lebo zvýšil hned na druhé jamce posledního dvanáctého kola svůj náskok na čtyři údery, zdálo se, že je rozhodnuto. "Nikdo už by na mne nevsadil ani cent. Ani já sama."

Poté jakoby se ale role obrátily a Prokopová během pěti jamek otočila vývoj ve svůj prospěch. "Brad najednou znervózněl, dokonce si poté, co jsem šla do jednoúderového vedení, vyžádal přestávku. Když se vrátil, zahrála jsem hole in one, na které odpověděl na lehké jamce jen dvojkou." Prokopová tedy vedla od třinácté jamky o dvě rány, které udržovala až do jamky číslo šestnáct, kde naopak ránu ztratila. "Zahrála jsem trojku, Brad kontroval dvojkou a drama zdaleka nekončilo. Jak se říká, srdce mi bušilo až v krku. Věděla jsem, co všechno je v sázce."

Ve tříčlenném finálovém flightu hrála Prokopová jako poslední. "Byla jsem za tuto pozici ráda. Nakonec celý turnaj i pro to dobře vygradoval." Na jamce číslo sedmnáct zahráli oba vedoucí hráči dvě rány. "Oba jsme měli těžké dohrávky, oba jsme mířili několik minut a oba jsme také dvakrát od míčku odešli…"

Rozuzlení tedy měla přinést poslední jamka celého US Open. Lebo skončil po základním úderu třicet centimetrů od jamky a dohrávku měl tedy lehkou. Naopak Prokopová v předchozích pěti kolech dohrávala na této jamce ze vzdálenosti více než metr. "Nyní jsem si řekla, že už nesmím zkazit, když chci být nejlepší… Zahrála jsem na dvacet centimetrů k jamce a věděla jsem, že mne už čeká jen vítězný putt."

V následujících vteřinách propuklo na hřišti bezmála šílenství. Poprvé v historii se pohár pro vítěze US Open stěhuje do Evropy, poprvé v historii ho navíc získala žena!

"Byl to nejnáročnější turnaj, co jsem kdy za těch třináct let zažil. Nakonec jsme si prožili doslova euforii, protože celá naše česká pětice na sebe naskákala, řvala, ale také si pobrečela. Jsem rád, že se mi pro tento podnik podařilo sestavit výjimečnou sestavu, kde vedle kouče Aleše Vlka stanuli i sparing -partneři  Taťána Krepsová, jež v kategorii žen obsadila třetí příčku, a Michal Běhounek, který vyhrál mezi amatéry," hodnotil vystoupení české výpravy manažer Jan Prokop.

"Třináct let jsem každý den tvrdě pracovala, abych jednou porazila ty absolutně nejlepší hráče Adventure golfu na světě. Ten okamžik přišel a já jsem moc a moc šťastná," uvedla mimo jiné v závěrečné řeči vítězky US Open 2011 Olivia Prokopová.

Reklama