Hlavní obsah

Zařadit výstavbu hřišť mezi velkosklady je paskvil, říkají golfoví architekti

LÁZNĚ KYNŽVART

Tuzemským golfovým designérům a stavitelům se nezamlouvá způsob, jakým zákonodárci přistoupili k problematice zřizování sportovišť a zvláště golfových hřišť. Legislativci totiž golfové projekty zahrnuli do kategorie fotovoltaických elektráren, velkoskladů či továrních hal a zvýšili tím sazby za vyjmutí z tzv. zemědělského půdního fondu. Někde se již tak vysoké odvody státu zvedly až devítinásobně.

Foto: EXPLORELACROSSE

Golfové hřiště

Článek

Právě proti tomuto kroku se staví Česká komora stavitelů a designérů golfových hřišť, která zastřešuje kvalitní tuzemské architekty a stavitele a nabízí v rámci své činnosti pomoc starostům či místním investorům s rozvojem skromnějších golfových areálů s cílem přispět k rozšíření nabídky levnějších veřejných hřišť, které v Česku stále chybí.

Čin zákonodárců chápe komora jako klacek pod nohy golfu, který vrací tento sport do podobné klatby, v jaké byl před listopadem 1989. „Způsobili tím nemožnost výstavby třiceti obecně prospěšných zařízení,“ vypočítává předseda komory Jiří Velden.

Komora je připravena pomoci všem, kteří mohou změnit tento stav, podle něhož musí nyní ministerstvo životního prostředí postupovat. V první řadě přitom sází na Českou golfovou federaci (ČGF). „Jako by nikoho nezajímalo, že v Česku jsou desítky lokalit mimořádně skromných golfových areálů, kde vyrůstají tisíce mladých sportovců. Je proto důležité tento paskvil odstranit,“ uvedlo vedení komory.

Na svém pondělním jednání v Lázních Kynžvart komora přijala také nového člena Jakuba Červenku a znovu podpořila program ČGF „Hraj golf, změň život“, který má za cíl přilákat v příštích letech na hřiště nové zájemce o golf. Součástí jednání byl také turnaj, který vyhrál v kategorii bez handicapu Martin Peterka a v kategorii s odečtením handicapu Jiří Rytzko.

Reklama

Související témata: