Hlavní obsah

První kolo US Open ovládl McIlroy ze Severního Irska

V čele průběžného pořadí 111. ročníku golfového US Open je po prvním kole Rory McIlroy ze Severního Irska, který hřiště s parem 71 obešel na 65 úderů. Zopakoval tak skvělý úvod, který měl na úvodním turnaji kategorie major v letošní sezoně Masters, tam ale nezvládl závěrečné kolo.

Článek

"Hodně jsem se z toho poučil. Ale nemůžete myslet neustále na to, co se stalo v minulosti," řekl McIlroy, který vede o tři rány před Korejcem Jang Jong-unem a Jihoafričanem Charlem Schwartzelem. Větší náskok měli po prvním kole v historii US Open pouze Olin Dutra v roce 1932 (čtyři rány) a o rok později Tommy Armour (5), ani jeden z nich pak ale turnaj nevyhrál.

McIlroye, který usiluje o první titul major, před turnajem motivoval i slavný Jack Nicklaus. "Řekl mi, že ode mě očekává velké věci a prý jestli to zase zkazím, tak mi nakope zadní část těla," uvedl dvaadvacetiletý golfista.

Zatímco McIlroy na náročném hřišti na předměstí Washingtonu exceloval, zbytek startovního pole včetně mnoha favoritů se hodně natrápil. Jen částečně to platilo o obhájci trofeje Graemu McDowellovi, jenž je zatím desátý (-1), ale zcela propadli další hráči z čela světového žebříčku. Luke Donald (1. na světě), Martin Kaymer (3.), a v den svých 41. narozenin i Phil Mickelson (5.) jsou totiž s výsledkem 74 v sedmé desítce pořadí.

Ještě hůře dopadl po slibném úvodu mariánskolázeňský rodák Alex Čejka, který je se 75 ranami daleko od předpokládané hranice víkendového cutu na konci první stovky.

Stinnou stránkou prvního kola US Open byl kolaps jednoho z diváků na jedenácté jamce ve chvíli, kdy se ke hře chystal McDowell. Devětadvacetiletého muže museli podle agentury AP lékaři 25 minut oživovat pomocí masáže srdce a použitím defibrilátoru. Poté byl převezen do nemocnice, kde se probral z bezvědomí a je ve stabilizovaném stavu.

US Open, golfový turnaj kategorie major (par 71, dotace 7,5 mil. dolarů):
Pořadí po 1. kole:
1. McIlroy (Sev. Irsko) 65, 2. Jang Jong-un (Korea) a Schwartzel (JAR) 68, ...66. Kaymer (Něm.), Donald (Ang.) a Mickelson (USA) všichni 74, 93. Čejka (Něm.) 75.

Reklama

Související témata: