Hlavní obsah

Na Czech Open padl rekord. Přišly i kuriozity - modlení v přímém přenosu

Na golfovém Czech Open v sobotu padl rekord hřiště, o který se postaral indický hráč Gagandžít Bhullar. Po dvou hracích dnech se držel na úrovni paru (144 úderů), ve třetím kole mu stačilo k absolvování 18 jamek pouhých 64 ran, čímž o jednu vylepšil dosavadní maximum.

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Czech Open 2011, golfový turnaj evropského okruhu PGA v Čeladné.

Článek

Prestižní turnaj zařazený do série European Tour ale přináší vedle vrcholných sportovních výkonů i některé kuriozity a neobvyklé situace. Na nepozornost doplatil v Čeladné jednadvacetiletý Angličan Matt Haines. Ačkoliv by za normálních okolností prošel cutem, dnes se už na startu neobjevil. Na poslední jamce totiž podepsal chybně zapsaný výsledek ve skórkartě a nic jiného než pád na konec výsledkové listiny ho nemohl potkat. Z turnaje byl diskvalifikován.

Velké pozornosti na hřišti se těší kvůli svému počínání nosič holí Angličana Sama Walkera. Užaslí diváci nevěřícně sledovali rituál, který provázel většinu patů jeho šéfa. Caddie v kleku na kraji greenu pomáhal míči do jamky modlením. V případě úspěchu následovalo rychlé pokřižování a široký úsměv.

Patnáctiletý Čech se neztratil 

Zájem byl v Čeladné i o domácího mladíčka Šimona Zacha, který v 15 letech uspěl z Čechů nejlépe, přesto neprošel cutem. Zaujal nejen výkony, ale v jednu chvíli kolem něj bylo rušno i kvůli pomatení elektronického ukazatele, který na oficiálním webu sleduje v reálném čase výsledky všech hráčů na hřišti. Zach podle nich "přenocoval" z pátku na sobotu na výsledku +2, který v té chvíli znamenal cut. Jenže hráč dobře věděl, že zahrál o jednu ránu víc. Leaderboard pomýlil i řadu fanoušků, kteří českému amatérovi na facebooku přáli do sobotní dohrávky dva klidné pary.

Hráč ale věděl, že musí útočit. "Vím bezpečně, že jsem tři nad par," prohlásil už v pátek večer. V tiskovém středisku mu zase bylo přáno až moc: přes noc na ručně upravované tabuli u Zachova jména křičel do světa průběžný výsledek -5, který by ho v té chvíli řadil do elitní desítky. Pořadatelé ráno nad počinem neznámého vtipálka kroutili hlavami.

Na turnaji bylo k vidění už dvanáct takzvaných eaglů, kdy hráčům stačilo o dva údery méně než par jamky k tomu, aby míček našel cíl. Ve dvou případech se tak stalo na čtyřparové jamce. Ale na hole in one diváci zatím čekají marně. Přitom na ostrovní patnácté jamce by přímá rána do jamky znamenala nejen posun ve výsledkové listině, ale i prémii v podobě terénního automobilu v hodnotě jeden a půl milionu korun.

Reklama

Související témata: