Hlavní obsah

Spilková nezvládla na Albatrossu závěr a skončila devátá

Až kvůli nevydařenému závěru přišla česká golfistka Klára Spilková na turnaji Prague Golf Masters o umístění na pomyslných stupních vítězů. Šestnáctiletá domácí hráčka dnes zahrála 72 ran a dělí se konečné deváté místo, což je její druhý nejlepší výsledek v kariéře.

Foto: Karel Brázdil

Klára Spilková

Článek

Turnaj dotáhla po skvělém sobotním představení do vítězného konce Francouzka Jade Schaefferová, která zvítězila o dvě rány před krajankou Julií Grecietovou. Schaefferová získala vedle trofeje šek na 30 tisíc eur (735.000 korun).

Spilková šla s pozdější vítězkou v posledním flightu, ale kolena se jí neroztřásla, přestože každá její rána byla oceněna potleskem nebo případně povzdychem několika set diváků.

Už od rána bylo zřejmě, že byť jen zopakování sobotního výsledku bude na boj o vítězství málo. Jednadvacet hráček dnes obešlo hřiště pod 70 ran a festival skvělých výsledků proto značně zamíchal konečným pořadím.

Zatímco Francouzka vedení po sobotě udržela, mladá Češka, která ztratila na 13., 17. a 18. jamce, se propadla a ani nevyrovnala svoje nejlepší umístění z úvodního letošního turnaje v Maroku, kde byla sedmá. "Nemyslela jsem na to, kolikátá mohu celkově být. Ale jednoduše mi nevyšly rány, které dosud fungovaly. Já jsem ale za deváté místo ráda, mým cílem je i nadále především procházet cutem," prohlásila Spilková.

Přesto ji z posledního greenu vyprovázel aplaus, jako by byla vítězkou. I tak byla spokojená, o výsledcích mezi nejlepší desítkou nejmladší účastnice okruhu na startu sezony ani nesnila. "Z celého turnaje jsem nadšená. Ukázalo se, že takové akce umíme pořádat a lidi o kvalitní golf mají zájem," připomněla Spilková podporu diváků.

Nejlepší výkon dne nakonec předvedla Grecietová, kterou 65 ran katapultovalo až na konečné druhé místo. O úder zaostala za rekordem hřiště, který stanovila v sobotu právě Schaefferová. Tu po vyhlášení výsledků její krajanky po francouzském zvyku zkropily šampaňským.

"Opravdu jsem si ten turnaj užívala, bylo to moje druhé vítězství. Bylo tady všechno skvělé, užila jsem si i Prahy a především své hry, která mi skutečně vycházela lépe, než jsem očekávala," svěřila se rozesmátá Francouzka.

Rozhodovalo se podle ní už v sobotu. "Vyšlo mi všechno, na co jsem sáhla. Hřiště bylo skvěle připravené, na výtečných greenech mi padaly paty a nezaskočily mě ani velké změny počasí. Vždyť ve čtvrtek jsme běhaly po hřišti ještě navlečené, co to šlo," připomněla Schaefferová.

Pětadvacetiletou Francouzku výhra na premiérovém představení Ladies European Tour na české půdě vynesla až do čtvrté desítky finančního žebříčku série. Spilková se díky zisku 3554 eur (87 tisíc korun) posune podle prvních odhadů na konec sedmé desítky.

Reklama

Související témata: