Hlavní obsah

Augusta: Málek odešel kvůli penězům, je načase platy zveřejnit

PRAHA

Úbytek hvězd v hokejové extralize nijak nepociťuje někdejší trenér národního týmu Josef Augusta. "Těch jmen, na která diváci mohou chodit, je stále spousta," poznamenal v komentáři pro Sport.cz. "Jsou v Pardubicích, ve Slavii nebo ve Zlíně. Ve Spartě je jich také mnoho, ale tenhle tým je jedno velké zklamání," dodal Augusta.

Foto: PRÁVO

Josef Augusta

Článek

"Sparta je extraligovým paradoxem. Velmi dobře zajištěný klub, přitom nejsou v čele a musejí tvrdě bojovat o postavení v první čtyřce. Jsou velkoklubem, ale vůbec nesplňují to, na co mají. Přitom neustále skupují nejlepší hráče. Myslím si, že hlavně v manažerské oblasti má tým velké slabiny. Problém je ve vedení.

Ale ani hráči nemohou zůstat stranou, vždyť takového Broše není pořádně vidět, ani Ujčík nehraje v nejlepší pohodě. A co třeba Bartečko, který s velkou pompou přišel z NHL. Má pět let zámořských zkušeností, jenže je spíše zklamáním... Všichni ti hráči přišli s velkým humbukem a přitom nejlepší jsou Bříza s Řezníčkem. To je tristní bilance."

Zveřejnit platy

"Favorit extraligy je jasný. Pardubice dokazují, že konsolidovaný kádr dokáže více než sparťanské utrácení. O úspěchu Pardubic se ale mluvilo již před začátkem soutěže. Těch několik posledních zaváhání bych nijak nepřeceňoval. To se prostě může stát.

V předních pozicích je i nenápadný Zlín. Tam je klíčem k úspěchu návrat Lešky. Ten je rodinným stříbrem klubu, ve spojení s Balaštíkem je velmi silný a Zlín z toho těží. Navíc se mu oproti loňsku povedl začátek.

Slávisté jako by po loňském triumfu odpočívali. Přesto mají několik velmi zajímavých individualit. Bezesporu tahounem je vynikající Beránek, skvěle se vypracoval také Sup. Jenže hokej je také o penězích. A v Edenu jich není tolik jako na Spartě. Proto pustili Málka do Plzně.

Ale tyto otázky financí by neměly být skrývány a řešeny nějak pokoutně. Prostě je to tak, některé kluby mají málo peněz. Kdyby se zveřejňovalo financování klubu, nic by se nestalo. Stejně tak by se veřejnost mohla dozvědět platy hráčů. V NHL to tak funguje bez problémů. Aspoň přestanou veškeré spekulace a vzduch se pročistí."

Málek probudil Plzeň

"Překvapením soutěže jsou pro mne Vítkovice. Ty se dokázaly vypořádat s odchodem opor. Vždyť se dlouho spoléhaly na Moravce, který odešel již před sezónou, na Kaděru či na Trvaje, kteří také změnili dres. A přesto bojují o osmičku pro play-off. Vsadili na mladé a v téhle sezóně se jim to vrátilo. Také Znojmo mi dělá radost, hrají pěkný, technický hokej. Radost se na ně dívat.

Ve spodní polovině tabulky bude ještě také rušno. Určitě je na co se těšit. Probudila se Plzeň. Málek je obrovskou posilou, velkou hvězdou a s ním v zádech by mohli Západočeši ještě pořádně promluvit do pořadí. Každopádně díky Málkově příchodu podle mého Plzeň unikla baráži.

Co se týká Budějovic a Mezina, myslím, že to spojení by mohlo klapat. Pamatuji si na něj, když jsme hráli s Běloruskem na šampionátu v Německu. I když jsme tehdy jasně vyhráli a nastříleli pět branek, až do poloviny to bylo velmi vyrovnané utkání. A ten tým byl postaven právě na Mezinovi.

Pokud zopakuje včerejší výkon i v dalších utkáních, bude to pro Budějovice možná znamenat spásu. Ovšem ten tlak na něj bude obrovský. Neexistuje totiž žádná výjimka, každý Mezinův výkon musí být skvělý. Jde o vše."

Reklama

Související témata: