Hlavní obsah

Golfisté si to rozdají na sněhu

PRAHA

V tisíci metrech nad mořem se odehraje v sobotu na pláních v okolí Božího Daru v Krušných horách v historii tuzemského sportu zřejmě první golfový turnaj hraný nikoliv na greenech, ale na sněhu. "Nejedná se o úplnou recesi," řekl Právu božídarský starosta Jan Horník. "Ve švédském Engadinu se loni uskutečnil již 25. ročník zimního golfového turnaje," dodal.

Foto: PRÁVO

V okolí Božího Daru už jsou vyznačeny jamky na připravovaný golfový turnaj

Článek

Do božídarského klání, který pořádá Golfový klub Oberwiesenthal v sousedním Německu, se přihlásila čtyřicítka golfistů včetně čtyř tuzemských borců. "Oberwiesenthalský golfový klub je zajímavý tím, že ačkoliv má několik desítek členů, tak nemá vlastní golfové hřiště. Ochranáři jim ho totiž nepovolili vystavět na loukách nad městem," prozradil Horník.

Z podobného důvodu se zimní turnaj bude hrát na loukách mezi celnicí a areálem Novako v Božím Daru. "Jedná se o louky obce, na kterých leží dostatek sněhu, takže rolby nemají co poškodit," uvedl Horník, podle kterého je sníh pořádně udusaný.

"Připraveno je všech devět jamkovišť, na kterých se bude turnaj odehrávat," podotkl s tím, hrát se bude žlutými a červenými míčky, které lze narozdíl od klasických bílých na sněhu dobře rozpoznat. První jamka je u celnice. "Při hře se bude postupovat směrem k areálu Novako a pak ve smyčce zpět k celnici," popsal trasu božídarský starosta.

Turnaj může zkomplikovat nepřízeň počasí, například silná mlha, ve které by nebyla vidět jamkoviště ani odpálené míčky, anebo husté sněžení, v němž by mohly jamky zapadat. Meteorologové však předpovídají jasno, ale až sedmnáctistupňové mrazy.

"Klasické kšiltovky budou muset golfisté asi nechat doma a vzít si kulichy či beranice. Všichni mě ale ujišťovali, že špatné počasí nikoho neodradí, že golfisté jsou tvrdí chlapíci, zvyklí hrát za každého počasí," konstatoval Horník.

Účast v turnaji stála dvacet euro zápisného, soupeřit se bude ve dvou kategoriích. Zvlášť hráči s handikepem do 28 a pak hráči s handicapem nad 28. Součástí turnaje bylo rovněž páteční grilování pod zapálenými pochodněmi a sobotní ohňostroj. Diváci, kteří se přijedou ne netradiční klání podívat, by měli mít u sebe cestovní pas, protože při putování po jamkách se mohou dostat z české strany na německou.

Reklama

Související témata: