Hlavní obsah

Garcia dovedl Evropu k vítězství v Ryder Cupu

BLOOMFIELD HILLS

Nejmladší člen týmu Sergio Garcia byl klíčovou postavou při vítězství Evropanů v prestižním golfovém Ryder Cupu. V klání družstev nejlepších golfistů z Evropy a Spojených států amerických, které zástupci Starého kontinentu vyhráli devítibodovým rozdílem, si Španěl v pěti zápasech připsal čtyři vítězství a jednu remízu.

Článek

Čtyřiadvacetiletý Garcia vyhrál klíčový duel se čtvrtým hráčem světového žebříčku Philem Mickelsonem, v němž Američané prakticky ztratili šance na zvrat v utkání. Právě mladý Španěl totiž přerušil vítěznou sérii zámořských golfistů, kteří se snažili dotáhnout výrazný náskok Evropanů.

Čtyři výhry a jednu remízu měl na kontě Garcia i Brit Lee Westwood, přičemž stejně dobře hrál na Ryder Cupu naposledy Španěl Jose Maria Olazabal před pěti lety. Pouze americký hráč Larry Nelson dokázal získat v historii soutěže všech pět bodů, podařilo se mu to v roce 1979 na hřišti Greenbrier.

Úspěch týmu Garcia nadřadil nad svůj osobní. "Zahrál jsem skvěle, ale výhra Evropy je úžasná. Neměli jsem žádnou super hvězdu, ale hráli jsem bezvadně," řekl španělský golfista.

Montgomerie zapomněl na osobní problémy

Garcia se stal největší hvězdou týmu a jako první se díky tomu vznášel nad hlavami svých spoluhráčů. "Každý, kdo je schopen uhrát čtyři a půl bodu je prostě dobrý. Byl nejmladším členem týmu a jeho osobní přínos byl ohromující, udělal pro nás hodně práce," chválil svého spoluhráče Colin Montgomerie.

Montgomerie ocenil bojovnost golfisty z Pyrenejského poloostrova. "Vždycky se na něj můžete spolehnout. I když prohrával o dvě rány, věděli jsme, že ještě není nic ztracené. Proto je pro nás důležitý," vysvětlil.

Jednačtyřicetiletý Skot na hřišti v Bloomfield Hills v sedmém zápase třetího kola porazil Davida Tomse a definitivně zajistil Evropanům vítězství. Montgomerie, který se do nominace dostal až díky divoké kartě, si na Ryder Cupu odpočinul od problémů v osobním životě.

Golfista, jenž se z vítězství v týmové soutěži radoval již počtvrté, se totiž po čtrnácti letech rozvedl s manželkou Eimear. "Bylo to pro mě dlouhých pět měsíců. Teď jsem na sebe hrdý," svěřil se.

Kapitán USA přiznal chybu v nominaci

S výkonem poražených favoritů z USA nebyl spokojený jejich kapitán Hal Sutton, který přiznal svou chybu při nominaci pro úvodní zápasy dvojic. "Myslel jsem si, že z dvanácti nominovaných golfistů nemůžu vytvořit špatné páry. Dvojicím, které jsem sestavil, však bohužel chyběl týmový duch," komentoval rekordní porážku Američanů.

Jeho kolega z týmu Evropy Bernhard Langer se naopak mohl spolehnout na kolektivní výkon všech hráčů. Vítězství ho zviklalo v rozhodnutí, že jako kapitán týmu pro Ryder Cup již nikdy působit nebude. "Pokud nabídku dostanu, poradím se se ženou a uvážím to. Do jmenování nového kapitána však zbývá ještě rok, takže mám spoustu času," vysvětlil Langer.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články