Hlavní obsah

McIlroy povede evropský výběr do boje v Ryder Cupu. Američané chtějí doma uspět

Praha

Golfový svátek Ryder Cup je na spadnutí. V 39. ročníku prestižní týmové soutěže, který startuje v pátek 28. září, chce americký výběr na domácí půdě v Medinah uspět a vrátit Evropě porážku z velšského Celtic Manor v roce 2010. Evropané se budou opírat o světovou jedničku Roryho McIlroye, Američané pak o hvězdného Tigera Woodse. Ryder Cup vysílá v přímých přenosech Sport 1.

Foto: Michael Dwyer, ČTK

Tiger Woods bude hlavní hvězdou amerického výběru.

Článek

Vše odstartuje v pátek ve 13 hodin středoevropského času úvodním ceremoniálem. Samotný turnaj pak začne o hodinu později foursomem dvojic, poté bude pokračovat fourballem dvojic. Podobný program čeká hráče i v sobotu, neděle je pak vyhrazena single soutěži v jamkovce, kterou dramatický souboj v nočních hodinách našeho času vyvrcholí.

Ryder Cup je v současnosti jedním z nejsledovanějších sportovních klání planety, srovnatelný s mistrovstvími světa či olympijskými hrami. Jeho název odkazuje na zakladatele, golfového nadšence Samuela Rydera, historie turnaje přitom sahá až do roku 1927, kdy se uskutečnil první ročník v poněkud pozměněném formátu - tehdy spolu soupeřily týmy USA a Velké Británie. Až v roce 1979 se proti Spojeným státům postavil výběr nejlepších golfistů z celé Evropy.

V prvních ročnících měli dominantní postavení Američané, v posledních letech se ale častěji prosazují Evropané. Ovládli šest z posledních osmi ročníků, na evropské půdě neselhali od roku 1993 a uspěli i v zámoří. Američany ale bude doma hnát silná podpora fanoušků.

"Na to se musíme připravit. Navíc hrajeme proti velmi silnému týmu a mimo Evropu. Vše se ale rozhodne na hřišti, ani jeden tým není favoritem. Čeká nás napínavé utkání," soudí evropský kapitán José María Olazábal a jeho americký protějšek Davis Love III. dodává: "K vidění budou nejlepší možné výkony!"

Ty se odehrají zejména na slavných vodních jamkách Medinah Country Clubu - dvojce, třináctce a sedmnáctce. Boj nejlepších světových golfistů s hřištěm i mezi sebou přiblíží tuzemským divákům profesionál Jakub Kučera, který bude klání na Sport 1 spolukomentovat.

Reklama