Hlavní obsah

Mickelson triumfoval magickou "59"

Skvělou letošní formu potvrdil americký golfista Phil Mickelson. Na Grand Slamu na Havaji zahrál závěrečné kolo neskutečnými 59 údery a přeskočil tak po prvním dnu vedoucího Retiefa Goosena i světovou jedničku Vijaye Singha. Mickelson vyrovnal historický rekord ve hře na údery a prosadil se mezi čtyři nejlepší profesionální golfisty uplynulého roku.

Článek

Přitom po prvním dnu to na Mickelsonův triumf vůbec nevypadalo. S 68 údery byl na třetím místě, ale druhý den se rozehrál k historickému výkonu. Před ním se v sérii PGA-Tour podařilo zahrát kolo na 59 úderů jen čtyřem hráčům: Alu Geibergerovi v roce 1977, Chipu Beckovi v 1991 a dvojici David Duval - Bob Hope při Chrysler Classic v roce 1999.

Druhý skončil světový hráč číslo jedna Vijay Singh z Fidži, třetí pak Jihoafričan Retief Goosen. Poslední čtvrté místo obsadil Američan Todd Hamilton, který s 75 údery zahrál i nejhorší kolo.

Všechno výjimečně klapalo

Mickelson za triumf inkasoval 400 tisíc dolarů, větší radost ale měl z překonání svého maxima, které do turnaje na Hawaji mělo hodnotu 61 ran za kolo. "Bylo to obrovské štěstí, všechno výjimečně klapalo," říkal po skončení turnaje spokojený čtyřiatřicetiletý Mickelson.

Výjimečnost výkonu světového hráče číslo pět vnímala i jednička žebříčku Vijay Singh. "Od dvanácté jamky jsme už jenom pozorovali Phila. Bylo mi jasné, jaká je to pro něj jedinečná příležitost. Když proměnil poslední pat, měl jsem obrovskou radost," uvedl Singh.

Annika se chystá znovu soupeřit s muži

Opět mezi muži se představí nejlepší součastná golfistka Annika Sörenstam. V kalifornském La Quinta se zúčastní tzv. Skin games, při kterých se hraje o odměny za jednotlivé jamky. Na turnaji se potká mimo jiné s Tigerem Woodsem. "Čím déle mezi muži hraji, tím lépe se cítím," řekla sympatická Švédka.

Turnaj je dotovaný miliónem dolarů a jednotlivé jamky jsou různě ohodnoceny. Prvních šest přinese vítězi 25000 dolarů za jednu, jamka číslo 7 je za 50 tisíc a jamky 13-18 dokonce za 70 tisíc amerických dolarů.

Reklama

Související témata: