Rubriky:

Golf

Woodsovi hrozila na Masters diskvalifikace, nakonec dostal dvě trestné rány

13. dubna 2013 16:36 - Augusta
(Aktualizováno: 13. dubna 2013 17:42)

Světové golfové jedničce Tigeru Woodsovi hrozila na Masters diskvalifikace, nakonec Američan obdržel za pochybení na patnácté jamce ve druhém kole dvě trestné rány. Na vedoucího Australana Jasona Daye tak ztrácí na děleném dvacátém místě pět úderů.

 

Mike Segar, Reuters

Čtyřnásobný vítěz úvodního majoru sezóny v pátek na pětiparové jamce trefil třetí ranou praporek a míček se odrazil do vody. Woods si z možností, které mu nabízejí pravidla, vybral hru z místa původního úderu, ovšem odchýlil se od něj o necelé dva metry. Navíc obdržel trestnou ránu.

Z prohřešku proti pravidlům se Woods usvědčil sám v rozhovoru s novináři po druhém kole, když při popisování obtížné situace řekl, že si stoupl o dva yardy za původní místo odpalu. Před trestem se v polovině turnaje dělil o sedmé místo.

Od diskvalifikace za podepsání chybné výsledkové karty zachránila Woodse předloňská úprava pravidel, podle níž může takový prohřešek vyřešit dodatečné udělení trestných úderů. "Jde o logický a důležitý krok v našem přehodnocení dopadu HD videa na hru," uvedl šéf americké golfové asociace Mike Davis.

Na Woodsův prohřešek upozornil fanoušek

Na Woodsův prohřešek upozornil zástupce turnaje jeden z televizních diváků. Funkcionáři ještě předtím, než Američan dokončil druhé kolo, rozhodli, že pravidla neporušil. Situaci začali znovu zkoumat dnes ráno na základě Woodsových výroků a udělili mu trest.

Woodsovo pochybení vyvolalo bouřlivé diskuse. "Měl by odstoupit. Tím dropem získal výhodu. Ti, kdo jsou pro diskvalifikaci, mají pravdu. Zastánci dvou trestných ran ji mají taky. Je to precedens," uvedl bývalý první hráč světa David Duval.

Woods si nepomohl ani svým komentářem

Podle Nicka Falda šlo o jasné porušení pravidel. "Tiger je sám sobě soudcem i porotou. Sám řekl, že hrál o dva yardy dál, a pravidla jasně říkají, že se má hrát co nejblíž původnímu místu. Všechno je jasné. Měl by potichu sedět a zpytovat. Tohle ulpí na jeho kariéře a odkazu," řekl vítěz šesti majorů stanici Golf Channel.

Woods si navíc nepomohl ani svým komentářem k penalizaci, která postihla ve druhém kole čínského mladíka Kuan Tchien-langa. Čtrnáctiletý objev Masters dostal na 17. jamce trestnou ránu za pomalou hru, přesto prošel cutem. Zatímco jeho kolegové ze skupiny se ho zastávali, že zase tak pomalu nehrál, Woods v pátek konstatoval, že "pravidla jsou pravidla".

Sedmatřicetiletý Američan, jenž se nedávno vrátil po dvou a půl letech do čela světového žebříčku, přijel do Augusty jako hlavní favorit. Woods dosud vyhrál čtrnáct majorů, na Masters však triumfoval naposledy v roce 2005.

ČTK

Zrušit


Časová osa: Golf

Filtr článků - Golf