Hlavní obsah

Na bulharských útesech triumfoval Ir McDowell

Vítězem 50. ročníku legendárního golfového turnaje Volvo World Match Play Championship 2013 konaném na Thráckých útesech v Bulharsku se v neděli stal třiatřicetiletý Graeme McDowell, první hráč irského původu.

Foto: Volvo World Match Play Championship 2013

Vítěz Graeme McDowell z Irska

Článek
Fotogalerie

Ve finále konaném na unikátním hřišti přímo na útesech ukázali Greame McDowell a Thongchai Jaidee to nejlepší ze svého umění v krátké hře. A to už od první jamky, kde Jaidee skončil v bunkeru a nádherným up-and-downem zpět na green dokázal získat polovinu poté, co McDowell zahrál par.

Na dvanácté jamce zahráli oba hráči první ránu mimo green, následným perfektním chipem hned vedle jamky ale McDowell vyrovnal souboj. K překvapení všech si na třináctce vybral železo, oba hráči sice zůstali na fairwayi, ale Jaidee o 70 yardů blíž jamce. I přesto, par s dvěma putty u něj i McDowella znamenal stejné skóre pro oba před posledními pěti jamkami.

S rostoucím tlakem zahrál Jaidee na 13. jamce svůj první úder do křoví, a následně dokázal míček vychipovat pouze mimo green. Oproti tomu McDowell se na něm bezpečně udržel a par mu stačil k prvnímu vedení v souboji. Zlepšený výkon přišel zjevně ve správnou dobu, protože zahráním birdie na další jamce mu vyneslo před posledními třemi jamkami dvoubodový náskok.

Vítěz je bohatší o 800 tisíc eur

Toto vedení byl polštář, který McDowell potřeboval, a rozdělení šestnácté a sedmnácté jamky znamenalo, že si golfista mohl převzít svůj šek na 800 tisíc eur. Stejně tak se tímto vítězstvím kvalifikoval na Volvo Golf Champions 2014.

Jaidee vzal porážku sportovně a v jeho hodnocení převažovala pozitiva: „Získat druhé místo na takto výborném turnaji je rozhodně úspěch. Bylo skvělé si tady zahrát a děkuji tímto Volvu za příležitost."

McDowell měl ze svého prvního vítězství na této akci radost a prohlásil: „Vyskakují tady na mě jména legend Evropské tour, Montgomerieho a Westwooda. Historie této akce je fantastická a mít své jméno vyryté na takovéto trofeji je něco, co se člověku jen tak nepovede."

První vítězství McDowella v Evropské tour přišlo v roce 2002 na Volvo Scandinavian Masters, v týdnu jeho 23. narozenin. Od té doby vítězil všude po světě, naposledy v Hilton Head v USA před čtyřmi týdny.

Padesát let od založení akce má Volvo World Match Play Championship nové jméno v sérii velkých vítězů turnaje. Arnold Palmer, Jack Nicklaus, Gary Player, Seve Ballesteros, Nick Faldo nebo Ernie Els.

Reklama

Související témata: