Hlavní obsah

Zbytečně dlouhé dohady kvůli zbytečně dlouhým putterům?

Od ledna roku 2016 nebude možno na turnajích opírat puttery o trup. Pozor, není to zákaz dlouhých putterů, ale pouze technika jejich používání! Na změně pravidel se shodli zástupci golfových autorit Royal and Ancient, Golfové asociace Spojených států, a také European Tour. Šéfové PGA Tour a PGA of America jsou však zásadně proti! Hráči jsou rozděleni na dva tábory...

Článek

Změna pravidel říká, že se nebude možné při úderu dotýkat holí žádné části trupu. To se děje právě u puttování, při kterém si někteří hráči opírají hůl o břicho nebo hrudník. Čtyři z posledních šesti vítězů turnajů major tuto techniku využívali. Tím posledním byl v dubnu Adam Scott, který si jako první Australan oblékl zelené sako za výhru v Masters.

Poprvé byl návrh na změnu zveřejněn koncem loňského roku a ne všichni ho podporovali. Golfová komunita měla šest měsíců na to, aby o změně diskutovala. Třeba první hráč světa Tiger Woods ale měl od začátku jasno. „Máme čtrnáct holí na švihání, tak nevím, proč by se s jednou švihat nemělo,“ konstatoval Američan.

Reklama