Hlavní obsah

PGA Tour proti světu nepůjde. Zakáže kotvení putterů

Situace, že by celý golfový svět zakázal kotvení putterů, jen nejslavnější profesionální série PGA Tour by "kotvila" v poklidu dál, nenastane. Pondělní hlasování členů výboru PGA Tour rozhodlo o tom, že zámořský okruh se připojí k zákazu v olympijském roce 2016. Jestli se proti definitivnímu rozhodnutí někteří hráči postaví, zatím není jasné.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Australský golfista Adam Scott

Článek

Když v květnu přišli zástupci golfových asociací USGA a The Royal & Ancient s rozhodnutím zakázat od roku 2016 kotvení putterů, většina golfových sérií to okamžitě vzala za své. Třeba European Tour nebo LPGA. Byla to pouze PGA Tour, která ještě chtěla vše probrat na své půdě.

Nyní je ale jasné, že nejprestižnější profesionální golfový okruh v tomto ohledu problémy dělat nebude. A to i přes značnou lobby některých hráčů, především Keegana Bradleyho, Webba Simpsona nebo Adama Scotta, vítězů turnajů kategorie major z posledních tří let.

Nakonec se podle všeho i oni budou muset podřídit přání většiny, třeba i prvního hráče světa Tigera Woodse, které zakazuje při puttování kotvit dlouhý putter o tělo. I při puttu tak hráč bude muset, stejně jako u ran s ostatními holemi, provést švih.

Jednotná pravidla předcházejí zmatkům

"Výbor při svém rozhodování uznal, že jsou mezi našimi členy různé názory na danou věc, ale nakonec došel k závěru, že i když se jedná o výraznou změnu, tak zákaz kotvení nebude mít větší dopad na prezentaci a celkový úspěch PGA Tour," řekl její komisař Tim Finchem, který připustil, že hlavním důvodem pro zákaz kotvení je fakt, aby se profesionální soutěže po celém světě hrály podle jednotných pravidel a předešlo se tak zmatkům.

Přesto má PGA Tour k zákazu kotvení jednu výhradu, a to s ohledem na amatérské hráče. Těm by chtěla dovolit kotvit putter při puttování až do roku 2024, tedy do doby, kdy je naplánována další změna pravidel. Profesionálové a amatéři by tak měli jiná pravidla.

"Výbor věří, že oddálení zákazu kotvení pro amatéry by golfu prospělo," překvapil novináře Finchem. Ten se také pokusí s tímto návrhem uspět u golfových řídících orgánů.

Jak se pak k pondělnímu rozhodnutí postaví profesionálové hrající PGA Tour a kotvící puttery, zatím není jasné. Právník Harry Manion, který zastupuje devět hráčů, mezi kterými jsou třeba Adam Scott, Carl Pettersson nebo Tim Clark, nechce předbíhat.

"Rozhodnutí pro nás není překvapivé. Očekávali jsme to, ale jsme rádi, že zde není žádné časové urychlení (zákazu) ... Mí klienti jsou samozřejmě zklamaní, protože pro zákaz kotvení neexistuje žádný vědecký podklad," řekl serveru stanice Golf Channel Manion.

Reklama