Hlavní obsah

Mickelson triumfoval v dramatickém finiši Scottish Open

Z agónie do extáze. Takové byly pocity Phila Mickelsona v nedělním finále Scottish Open. Na poslední jamce potřeboval zahrát par v podobě pěti ran, aby si zajistil vítězství. Jenže to nezvládl, když nezvykle selhal při krátké hře. Musel proto do play off s Jihoafričanem Brandenem Gracem, v tom se ale vytasil parádní ranou wedgí, kterou umístil míček jen pár centimetrů od jamky. Na jeho birdie v rozehrávce neměl Grace odpověď a Mickelson se nakonec přece jen mohl mazlit s cennou trofejí.

Foto: Kenny Smith, ČTK/AP

Phil Mickelson s trofejí pro vítěze golfového Scottish Open.

Článek

"Je to vážně skvělé," prohlásil Mickelson, jemuž vyšla generálka na The Open na jedničku. V Británii ukořistil vůbec první vítězství v kariéře, teď ho bude chtít zopakovat ve skotském Muirfieldu. "Už sem jezdím nějaký ten pátek a měl jsem pár příležitostí vyhrát. Také teď jsem si vítězství téměř nechal proklouznout mezi prsty. Ovšem zvládl jsem to a mé pocity jsou nepopsatelné," rozplýval se Američan.

Podotkl, že do Skotska jezdí už dlouhá léta a rád. "Konečně přišel triumf, na který jsem čekal. Cítím se skvěle. Je to pro mě důležité, ostatně trefovat tady potřebné rány pro mě bylo asi největší výzvou v kariéře. Zahrál jsem dobře a konečně vyhrál turnaj na linksovém hřišti. Opravdu to pro mě moc znamená, povzbudilo mě to před budoucími turnaji Scottish a British Open," doplnil Mickelson.

Mickelson začal své kolo double bogey na jedničce poté, co topnul druhou ránu a musel třikrát putovat. Jenže to ho nepřibrzdilo a zahrál birdie na následujících pěti jamkách. Birdie na čtrnáctce ho pak poprvé posunulo do čela a tři další pary jen zvyšovaly jeho naděje na šek ve výši téměř 580 tisíc eur. Jenže pak přišla zmíněná chyba na poslední jamce, kterou musel napravit v rozehrávce.

Sobotní lídr Henrik Stenson a Dán J.B.Hansen dělili třetí pozici s patnácti ranami pod par. Dvaadvacetiletý Hansen útočil na svůj premiérový titul na European Tour, jenže jeho naděje se začaly drolit po čtyřech ranách nad par na pětiparové druhé jamce… Hansen se sice vzpamatoval a pěti birdie v řadě své selhání vymazal, ovšem jeho jízdu pak definitivně zastavila tři bogey na posledních čtyřech jamkách.

S vítězstvím na Scottish Open bylo kromě finanční prémie spojeno i startovné na British Open. Po Mickelsonově vítězství se tak pozvánky do Muirfieldu dočká první náhradník Scott Stallings.

Mickelson pak čelil dotazům, zda bude schopen vítězství na skotské půdě okamžitě zopakovat a zda se mu podaří získat Claret Jug. "Samozřejmě v to doufám. Nemyslím, že existuje lepší způsob, jak se připravit na major, než hrát týden předtím, usilovat o vítězství a vyhrát. Dává mi to spoustu sebedůvěry," odvětil. "Ale svou roli samozřejmě bude hrát i štěstí. Potřebujete mít kliku, hrát dobře a mít pár dobrých odskoků," vypočítal.

Grace se s porážkou v rozehrávce smiřoval těžce, ale chválil parádní Mickelsonovu ránu, která všechno rozhodla. "Nikdy nevíte, co se v play-off může stát, ale když zahrajete tak skvělý úder, což Phil udělal, tak nelze nic namítat. Přeji mu to," podotkl Jihoafričan.

Reklama