Hlavní obsah

Spieth vyfoukl titul v play off, je nejmladší vítěz za 82 let

Dokázal to. Tak dlouho vytrvale bušil devatenáctiletý Jordan Spieth na vítězná vrata některého z turnajů PGA Tour, až se mu povedlo je rozrazit na John Deere Classic. V nedělním finále si vybojoval play off a po pěti jamkách rozehrávky o titul mohl triumfálně zvednout ruce k obloze. Předčil Davida Hearna a obhájce titulu Zacha Johnsona a stal se nejmladším vítězem zámořské série za 82 let.

Jordan Spieth se stal nejmladším vítězem na okruhu PGA od roku 1931.

Článek

Spieth si tak ještě jako teenager vybojoval plnou kartu na PGA Tour a rovněž možnost zahrát si v play off FedExCupu, kterým vyvrcholí letošní sezóna. Tam až do neděle neměl kvůli omezenému členství na PGA Tour přístup.

Pro tohoto teenagera se toho změnilo mnohem více. Poskočil na jedenácté místo FedExCupu, získal rovněž pozvánku na třetí major sezóny ve Skotsku - The Open. A kromě toho všeho si rovněž odnesl šek na 828 tisíc dolarů.

Spieth se stal profesionálem loni v prosinci a začal zostra. Hned v úvodu sezóny si vybojoval díky velkých výdělkům možnost přijmout neomezený počet sponzorských pozvánek na turnaje. A z toho pak vytěžil další peníze, které mu zajistily pohodlnou pozici v money listu. Vítězství na turnaji je ale ta největší jistota existence na příští roky, které mohl dosáhnout.

"Nečekal jsem, že se mi to podaří tak brzy. Měl jsem plán a ten jsem překonal," uvedl kluk, který začal nedělní finále šest ran za sobotním lídrem Danielem Summerhaysem. Jenže ztrátu vytrvale stahoval a parádní ránu pak předvedl na závěrečné jamce – z bunkeru ze 13,5 metru poslal míček přímo do jamky a vynutil si tím svou účast v rozehrávce o titul.

"Ta rána na osmnáctce byla asi nejšťastnější v mém životě," řekl Spieth. "To, že se míček odrazil správně, zasáhl praporek a spadl dovnitř, byla neuvěřitelná klika."

Na prvních čtyřech jamkách play off zahráli všichni tři hráči par, pátý par pak už přidal jen Spieth. Předtím měli ale i jeho dva soupeři šanci ukončit klání. Johnson jen těsně minul chip na první jamce, Hearn byl zase blízko na čtvrté jamce play off.

"Gratuluji Jordanovi. Má našlápnuto k fantastické kariéře, je to neuvěřitelný talent. Smekám před ním klobouk, dokázat takhle mladý takové věci...," uvedl Hearn.

Tiger Woods, Phil Mickelson a Rory McIlroy vyhráli své první turnaje až jako dvacátníci, Spieth tedy tyto zářivé hvězdy PGA Tour předčil a stal se čtvrtým nejmladším vítězem na okruhu v historii. "Jsem nadšený, ale teď mám trochu obavy z cesty do Skotska. Vždyť mám doma jen oblečení s krátkými rukávy," vtipkoval vítěz před výletem do Muirfieldu.

Reklama