Hlavní obsah

Els vrátil Džbánek na klaret, na Open věří Mickelsonovi

V pondělí musel vrátit organizátorům z R&A Džbán na klaret, pohár pro šampióna britského The Open. Ernie Els přiznal, že toho s ním jedna z nejcennějších trofejí golfového světa za posledních 12 měsíců procestovala opravdu hodně. Ale prý je v pořádku, a tak ji na konci tohoto týdne bude moci pozvednout další vítěz. Tentokrát ve skotském Muirfieldu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Golfista Ernie Els.

Článek

"Ten pohár byl snad úplně všude, kromě Jižní Ameriky," přiznal před novináři Els, který se stal před rokem senzačním vítězem nejstaršího golfového turnaje kategorie Major. Ve 42 letech to bylo jeho druhé vítězství v kariéře, které mu ale svým kolapsem na hřišti na závěrečných jamkách Royal Lytham & St Annes Golf Clubu daroval Adam Scott.

"Vracet se (na tento turnaj) jako obhájce titulu a předávat Džbán na klaret do rukou R&A je vždy velkou poctou. Je to hezký moment," přiznal populární Jihoafričan, že tradiční ceremoniál má své kouzlo. Podle všeho ho ale prožil naposledy v kariéře.

Je velmi nepravděpodobné, že by trofej za vítězství na The Open nad svou hlavu ještě někdy pozvedl. I když... To si před loňským ročníkem určitě také říkala řada golfových fanoušků, ale i odborníků. Jenže britský major jako jeden z mála ještě stále přeje "zkušenějším".

Pro Else hraje dějiště turnaje

V záplavě mladých vítězů na zámořských turnajích Velké čtyřky se na The Open v posledních letech radují starší hráči. Vždyť o rok před Elsem to byl také 42letý bohém Darren Clarke.

Pro Else navíc letos hraje dějiště turnaje. Skotský Muirfield hostil tento turnaj naposledy v roce 2002. Tedy v roce, kdy si Els připsal své první vítězství: "Nemohu se dočkat čtvrtka, cítím se dobře. Od svých prvních tréninkových kol před dvěma týdny zjišťuji, jak se hřiště od roku 2002 změnilo. Hřiště je tvrdší a rychlejší a přesnost bude výhodou."

Přesto si Els myslí, že jedním z favoritů letošního ročníku bude Phil Mickelson. Jeho hra přitom často připomíná cokoliv, jen ne synonymum přesnosti. Jenže populární Lefty umí zahrát neuvěřitelné záchrany a sebevědomí mu muselo dodat vítězství v minulém týdnu na Scottish Open.

"Phil vypadá, že je zase v pohodě. Je velmi talentovaný a s jeho krátkou hrou je až s podivem, že toho nevyhrál více. Je jedním z favoritů," dodal Els na adresu Mickelsona, který v minulosti vyhrál třikrát Masters a jednou PGA Championship.

Na titul na The Open, stejně jako na US Open, ale stále čeká.

Reklama