Hlavní obsah

Tiger začal solidně, McIlroy na The Open zkolaboval

Muirfield

Zach Johnson začátky na The Open opravdu umí. Tiger Woods by naproti tomu chtěl ve skotském Muirfieldu dokázat, že mu jdou závěry majorů. Ale zpět k Johnsonovi, který poblíž Edinburghu otevřel třetí grandslam sezóny 66 ranami a o ránu se ujal vedení. Po loňských 65 ranách v Lythamu je to další z jeho parádních startů na britském šampionátu.

Foto: Toby Melville, Reuters

Americký golfista Zach Johnson.

Článek

"Nevím, v čem je to tajemství," pousmál se Johnson. "Podařilo se mi pár pěkných ran a opravdu dobře jsem puttoval," snažil se najít klíčové ingredience svého receptu.

Jenže ve vzduchu visí hrozba příštích dnů. Loni totiž zahrál Johnson v druhém kole 74 ran a klesal pořadím až na devátou příčku. "Golf vyžaduje odolnost. A ta přichází se zkušenostmi," opáčil Johnson.

Těch má na rozdávání Woods. Jak vyhrávat majory, o tom by mohla světová jednička sepsat manuál. Vždyť jich má čtrnáct. Jenže na ten poslední už se hodně práší, od US Open 2008 uplynulo hodně vody. Tiger tak prožívá nejdelší čekání v kariéře.

Woods se zlepšoval

Přesto může být před dalšími koly optimistický. Po děsivém startu, kdy zatáhl míč do roughu a měl co dělat, aby zachránil bogey, se rozehrál k dobrému výkonu a do klubovny přinesl výsledek 69 ran. To bylo ve stále obtížnějších odpoledních podmínkách výjimečné skóre. Jenže ani to nic neznamená – v posledních dvou letech otvíral Woods turnaj 67 ranami a ani jednou nevyhrál...

"Bylo to obtížné," poznamenal Woods. "Hřiště bylo v průběhu dne stále sušší a bylo těžší na něm hrát. Par či cokoliv pod ním je potěšující výsledek."

O paru si mohl nechat ve čtvrtek jen snít Rory McIlroy. Druhý muž golfového žebříčku stále marně hledá ve všech koutech světa pohodu, s níž loni válcoval své rivaly na obou březích Atlantiku. Naposledy zářil na majoru loni v srpnu, když unikl všem pronásledovatelům na PGA Championship a dobyl druhý titul z majoru. Jenže po jeho tehdejší hře jako by se slehla zem.

McIlroy se hledá

Čtyřiadvacetiletý hráč ze Severního Irska nastřílel 79 ran, což je jeho druhé nejhorší kolo na The Open v kariéře. Jen jednou zahrál hůře – 80 úderů si připsal před třemi lety na St. Andrews, ovšem tehdy to bylo daleko více produktem silného větru než slabých ran.

Letos může vinit jen sám sebe. Dokonce to na hřišti nenandal ani svému velkému kritikovi Nicku Faldovi, který zahrál na chlup stejný výsledek. Jenže šestapadesátiletý Faldo na rozdíl od McIlroye hraje jen sporadicky a spíše se věnuje televiznímu komentování a dalším aktivitám. To zabolí.

Úvodní kolo v Muirfieldu zalévalo slunce a typické skotské počasí nad hřiště ani nenakouklo. Hráči, kteří startovali ráno, měli několik výhod – hřiště ještě nebylo tak vysušené, greeny byly opravdu zelené a vítr je tolik nepotrápil. V průběhu dne skotským sluncem dobře propečené greeny hnědly, jejich rychlost pak v kombinaci s těžkým navrtáním dělala hráčům potíže. Stěžovali si na to třeba Phil Mickelson či Ian Poulter.

To ale nebyl McIlroyův problém, ten se potýkal s tím dostat se vůbec na green. "Rád bych se tu postavil a řekl vám, co je špatně a co s tím udělat, abych to spravil. Ale já to nevím. Zkrátka se jen snažím a hraji, jak se dá," komentoval své trápení McIlroy.

Johnson zdaleka vyhráno nemá

Naproti tomu lídr Johnson se mohl usmívat. Podařilo se mu rychle setřást pachuť z porážky od Jordana Spiethe v play off na John Deere Classic, posledním turnaji PGA Tour před britským mistrovstvím. "Pokud jsem si něco z minulého týdne odnesl, pak poznání, že hraji skvěle. To mi dodává velkou sebedůvěru prakticky ve všem," podotkl.

Čeká ho ale ještě porce práce, v zádech má spoustu vlčáků – druhé místo o ránu zpět dělí Španěl Rafael Cabrera-Bello se zkušeným Američanem Markem O´Mearou, další lišák Miguel Ángel Jiménez dělí čtvrtou příčku spolu s Američany Dustinem Johnsonem, Brandtem Snedekerem a Tomem Lehmanem, spolu s nimi je tam i překvapení prvního kola Shiv Kapur z Indie. Ten měl dokonce našlápnuto mnohem výše, když na prvních sedmi jamkách zahrál šest birdie. Pak ovšem svou jízdu přibrzdil.

Vítěz Scottish Open, linksové generálky na "velké" Open, Phil Mickelson je s dvěma ranami pod par stejně jako Woods na dělené deváté příčce.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články