Hlavní obsah

Na The Open zvítězil Mickelson, Woods finále nezvládl

Phil Mickelson prožívá bláznivou golfovou pohádku. Jen měsíc po promarněné šanci na zisk premiérového titulu z US Open získává poprvé v kariéře Džbánek na klaret pro šampióna britského The Open. Fantastickým finálovým kolem za 66 (-5) se dostal na skóre 281 (-3) a jako jediný skončil ve skotském Muirfieldu pod parem. Finálové kolo vůbec nezvládl Tiger Woods, který nakonec obsadil dělenou šestou příčku a na svůj 15. titul z turnaje kategorie major čeká dál. Další šanci dostane za měsíc na PGA Championship.

Foto: Toby Melville, Reuters

Phil Mickelson se raduje z prvenství na British Open.

Článek

Mickelson vstupoval do finálového kola z dělené deváté pozice a se ztrátou pěti ran na po třetím kole vedoucího Angličana Lee Westwooda. Jenže ten stejně jako všichni čtyři hráči z posledních dvou flightů finálové kolo nezvládl. Nabídnutou šanci využil Lefty.

Ten už na první devítce zahrál dvě birdie a nerozhodilo ho ani bogey na desítce. Rozhodující útok na titul pak provedl na závěrečných šesti jamkách, na kterých si připsal čtyři birdie (na jamkách 13, 14, 17 a 18) a zaznamenal nejlepší víkendový výsledek.

A bezpečně zvítězil. Navázal tak na své vítězství z minulého týdnu v generálce na Scottish Open a získal své páté vítězství na turnaji kategorie major.

Po třech úspěších na Masters (2004, 2006 a 2010) a triumfu na PGA Championship (2005) ovládl i jediný major mimo americké území. K zisku kariérního Grand Slamu mu tak chybí už vyhrát "pouze" US Open, na kterém skončil v kariéře už šestkrát druhý, naposledy před měsícem.

"Tento den si budu pamatovat po celý zbytek života. Bylo to jedno z nejlepších kol, jaké jsem kdy v kariéře zahrál," řekl dojatý vítěz s trofejí pro šampióna v ruce.

Mickelsonovi konkurenti v závěru finálového kola postupně odpadávali. Woodsovi se nedařilo od začátku a celkem v neděli ztratil tři rány. Dlouho ve hře byl Adam Scott, ale série čtyř bogey na druhé devítce (že by loňské déjà vu?) ho vyřadila ze hry.

Jako poslední měl šanci ohrozit Mickelsona lídr po třetím kole Westwood, jenže v závěru jeho kola, během kterého zahrál dokonce čtyři rány nad par, zázrak nepřišel. Bogey na šestnáctce naopak zpečetilo vítězství 43letého Američana, který už měl v té době dohráno.

Druhou příčku nakonec obsadil možná trochu překvapivě Švéd Henrik Stenson, který došel turnaj jako jediný v paru. Na dělené třetí příčce skončil na skóre +1 společně s Westwoodem jeho krajan Ian Poulter, který předvedl druhý nejlepší výkon dne - 67 ran (-4), a Adam Scott.

Tiger Woods obsadil po výsledku +2 dělenou šestou příčku, stejně jako jeho krajan Zach Johnson a Japonec Hideki Matsuyama. O další ránu zpět uzavírají na děleném devátém místě elitní desítku Ital Francesco Molinari a další Američan Hunter Mahan.

Reklama