Hlavní obsah

Phil Mickelson si nevěřil, nyní slaví on i jeho rodina

Muirfield

Před deseti lety Phil Mickelson nevěřil, že se vůbec někdy dokáže adaptovat na ostrovní linksový golf. Dnes je šampiónem britského The Open, když dokázal navázat na své vítězství ze Scottish Open. Hlavní důvody? Jeho vůle, trénink a podpora nejbližších.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Golfista Phil Mickelson po triumfu na British Open.

Článek

"Jedná se pro mě o obrovský úspěch, protože jsem nikdy nevěděl, jestli budu schopný svou hru rozvinout takovým způsobem, abych mohl hrát efektivně i na linksových hřištích," přiznal Mickelson, že během své kariéry byl několikrát na pochybách.

Zdá se to vtipné u někoho, kdo během dvou týdnů vyhrál dva turnaje na skotských linksech. Jenže Mickelson se skutečně dlouho na linksech trápil. Vždyť z úvodních 19 účastí na The Open vytěžil pouze dvě umístění v top 10!

První přišlo v roce 2004 a nebyla to náhoda. V tom samém roce totiž Lefty vyrazil před turnajem na Britské ostrovy se svým guru krátké hry Davem Pelzem a společně se snažili přijít na to, jak si podmanit tvrdou ostrovní půdu, na kterou Američané nejsou zvyklí.

Podruhé v elitní desítce skončil před dvěma roky, kdy skončil dělený druhý za Darrenem Clarkem. Tentokrát to ale byl JEHO den, během kterého zahrál jedno z nejlepších kol historie golfu.

"Nepochybně to bylo mé nejlepší kolo v kariéře. Puttoval jsem lépe než kdy před tím a díky tomu zahrál životní kolo. Získat pro sebe Džbánek na klaret je neskutečný pocit," nebránil svým pocitům v průchodu ven šťastný vítěz.

A emocím se nebránili ani jeho nejbližší, třeba kedík Jim Mackay: "Pracujete pro něho 21 let. A je to prostě neuvěřitelné, vidět ho hrát nejlepší golfové kolo během posledního dne British Open, díky kterému si dojde pro vítězství. Proto to bylo tolik emotivní."

"Jsem v absolutním šoku. Nenacházím slov," dodala Mickelsonova žena Amy, která si musela dojetím rukou zakrýt rty. Tolik s ní nedaleko greenu osmnácté jamky cloumaly emoce.

S lehkým nadhledem tak triumf svého žáka bral pouze jeho kouč Butch Harmon: "Říkal jsem mu, že par, možná jedna rána pod par budou stačit na vítězství. A on mi na to odpověděl, že zahraje lépe. Vidíte, nelhal."

Phil Mickelson je prostě frajer.

Reklama