Hlavní obsah

Další Mickelsonův cíl? Konečně dobýt Grand Slam

Jen pět hráčů v historii golfu zkompletovalo v kariéře triumfy na všech čtyřech majorech – Gene Sarazen, Ben Hogan, Gary Player, Jack Nicklaus a Tiger Woods. Přede dveřmi nyní přešlapuje další čekatel. Po triumfu na The Open v Muirfieldu chce kariérní Grand Slam dovršit i Phil Mickelson. Třiačtyřicetiletý hráč už mohl mít hotovo, kdyby ovšem neskončil na US Open šestkrát těsně pod vrcholem…

Foto: Brian Snyder, Reuters

Phil Mickelson s trofejí pro vítěze The Open.

Článek

Ve své kariéře už vyhrál Mickelson tři ze čtyř největších golfových podniků – vedle britského šampionátu triumfoval na Masters i na PGA Championship. Jen titul z domácího mistrovství mu uniká. "Myslím, že pokud budu schopen vyhrát US Open a zkompletovat všechny majory, bude to známka kompletního velkého hráče," uvedl Mickelson a nespouštěl oči ze džbánku na klaret.

Pokud by se mu to povedlo třeba za rok, trvalo by mu to ze všech držitelů Grand Slamu nejdéle. US Open 2014 v Pinehurst, scéně jeho prvního druhého místa z celkových šesti, by byl jeho už 87. start na majoru. Dosud nejpomalejší Sarazen to přitom zvládl ve 40 startech mezi lety 1922 a 1935, Jack Nicklaus jen v osmnácti a Woods v pouhých patnácti. Jenže Sarazen má omluvu – Masters se zrodilo až v roce 1934.

"Chybí mi jen krůček. Ale bude opravdu těžké ho udělat. Ta pětice hráčů, to jsou velikáni naší hry. Člověk se na ně dívá z trochu jiné perspektivy. Rád bych byl schopen někdy US Open vyhrát, doufám, že se to povede…," nebyl Mickelson schopen dokončit myšlenku. Vzpomínky na US Open jsou stále bolestivé, naposledy mu před měsícem "ukradl" trofej Justin Rose.

Mickelsonův dlouholetý caddie Jim Mackay je přesvědčen, že to sympatický Američan zvládne. "Dívá se dopředu a tvrdě pracuje," řekl Mackay. "Kolik lidí v jeho věku si vybuduje na svém dvorku tréninkové zázemí? Chce to. Je silnější než kdykoliv předtím, je v super kondici a je hladovější, než býval. Nemůžete podceňovat, jak moc po tom touží. Tak je stavěný," doplnil caddie.

Je to velký rozdíl v emocích, před měsícem stál v Merionu zklamaný a hovořil o zlomeném srdci. V posledních dvou týdnech měl srdce přeplněné štěstím – vyhrál generálku Scottish Open a pak skvělým finišem i "velký" The Open.

"Asi si dokážete představit, jak se ty pocity liší od porážky v Merionu. Byl jsem po US Open opravdu hodně na dně, ale použil jsem to jako motivaci, jako odrazový můstek k úspěchu," podotkl Mickelson. "Tvrdě jsem dřel a stačil jen měsíc a všechno je jinak," zakončil spokojený Lefty.

Reklama