Hlavní obsah

Kvalifikační maraton začíná. Do Rakouska jede osm Čechů

Každoroční maraton kvalifikací, z něhož se zrodí jména pro příští ročník European Tour, začíná v úterý. Jeden z nejtvrdších testů golfové odolnosti startuje na dvou místech – v rakouském Ebreichsdorfu a skotském Kelsu. V Rakousku se přitom ukáže hned osmička Čechů v čele s Ondřejem Lieserem, který loni jako jediný prošel do závěrečné fáze kvalifikační školy.

Foto: Facebook

Golfista Ondřej Lieser.

Článek

Vedle něj se úvodního dějství tradiční bitvy o místo na evropské sérii zúčastní také Marek Nový, Stanislav Matuš, Filip Mrůzek, Petr Nič, Martin Příhoda, Daniel Suchan a Ladislav Ťupa.

"Nebylo co řešit, nikam jinam nemělo smysl jet," uvedl pro Golf Digest Lieser, který loni v Rakousku vyrovnal rekord hřiště, když zahrál 64 ran. "Mám to hřiště rád, je to takový parkland, kde nemusím hrát driverem, takže žádný stres," smál se dvaadvacetiletý český profík.

Na rozdíl od něj Nový hřiště v Ebreichsdorfu nezná. "Nikdy jsem tam nehrál, ale Čechům se tam prý daří, tak jsem se tam napsal také," usmál se. "Doteď jsem hrával první fázi buď v německém Fleesensee, nebo v italském Bogognu. Jediné, co pro mě nyní něco znamená, je postoupit cutem ve finálové fázi. Všechno ostatní mi do další sezóny nic nezaručuje a já už nechci strávit další celou sezonu na Pro Golf Tour. Chci hrát Challenge Tour a níž už nejít," řekl Nový Golf Digestu.

Celkově se do boje zapojí přes 800 golfistů. První fáze je naplánována na příští čtyři týdny, hostí ji přitom osm různých hřišť. Z první fáze projde do druhého dějství 170 hráčů, druhá fáze je v plánu na začátku listopadu. Všechny cesty z mnoha míst Evropy pak vedou do resortu PGA Catalunya ve Španělsku, kde se odehraje závěrečný šestikolový turnaj od 10. do 15. listopadu.

Letos se o kartu na European Tour pokusí i poměrně početné pole Američanů, kteří věří, že se jim podaří zopakovat úspěchy krajanů Petera Uihleina či Brookse Kepky. Zatímco Uihlein už dokázal vyhrát titul na evropské sérii, Koepka je jedničkou na Challenge Tour a běžně se už objevuje na turnajích evropské smetánky. Do první fáze Q-school letos naskočí více než 80 Američanů, v předchozích dvou sezonách to bylo jen 42 zámořských hráčů.

Reklama