Hlavní obsah

Golfista Furyk vyrovnal výsledkem 59 úderů rekord PGA. McIlroy je poslední

V jedinečnou jednoho muže proměnil Jim Furyk druhé kolo turnaje BMW Championship, během kterého nastřílel magickou 59 (-12). Díky ní se dostal společně s Brandtem Snedekerem do vedení, když jsou oba v polovině turnaje na jedenácti ranách pod par. Vůbec se naopak nedaří Rorymu McIlroyovi, který je poslední ze všech.

Foto: Charles Rex, ČTK/AP

Americký golfista Jim Furyk.

Článek

Furyk vstupoval do druhého kola z dělené 39. pozice, a přestože pomýšlel na zlepšení, o možné první příčce se mu nemohlo ani zdát. Jenže v pátek se stal teprve šestým mužem v historii PGA Tour, který dostal své skóre pod 60. A prvním v dějinách play-off FedExCupu.

"Hodně dobrá skórkarta," usmál se před novináři Furyk po svém kole, do kterého vstoupil na druhé devítce a po devíti jamkách byl na senzačním průběžném výsledku -8. Nezaskóroval totiž pouze na dvou jamkách (13 a 16), na šesti si připsal birdie a na patnáctce dokonce eagle.

Ze sta metrů na metr

V druhé polovině kola to sice už takové jízda nebyla, když si zkušený Američan připsal dokonce bogey na pětce, přesto šel na poslední jamku s jasným cílem - zahrát birdie a stlačit své skóre pod šedesát. Zvládl to. Po skvělém drajvu mu zbývalo k jamce necelých sto metrů, ze kterých se přiblížil na necelý metr. Jeden z životních puttů pak proměnil.

"Říkal jsem si, kolikrát podobnou šanci v životě ještě dostanu? Věděl jsem, že to musím využít a udělat to pro sebe co možná nejlehčí," popisoval své myšlenkové pochody před druhou ranou na poslední jamce.

V tu chvíli na to ale nebyl sám. Fairway deváté jamky obklopily tisíce fanoušků, kteří mu mohutně aplaudovali, když šel ke greenu: "Když jsem zahrál příhru blízko jamce, diváci začali šílet a já si v tu chvíli uvědomil, kolik jich kolem jamky je. Bylo to jako vyhrát turnaj."

K tomu má nyní Furyk relativně blízko. Šampion FedExCupu z roku 2010 je v polovině turnaje v Illinois na dělené první příčce, když společně se Snedekerem mají tři rány náskok na třetího Zacha Johnsona. Pětice hráčů na děleném čtvrtém místě ztrácí ran už dokonce pět.

V pátek se vůbec nedařilo dvěma největším hvězdám současného golfu. Tiger Woods zahrál jednu nad a klesl na celkové skóre -4, které pro něho momentálně znamená dělenou třináctou příčku. Rory McIlroy pak zahrál +6 a s průběžným výsledkem +13 je poslední sedmdesátý.

PODÍVEJTE SE NA SESTŘIH DRUHÉHO KOLA BMW CHAMPIONSHIP:

http://www.golfdigest.cz/aktualne/ze-sveta/furyk-nastrilel-59-a-je-ve-vedeni-mcilroy-je-posledni.html

Reklama