Hlavní obsah

Stenson znovu zničil hůl. Přesto vede v Atlantě o čtyři rány

Švéd Henrik Stenson zlomil v pátečním kole Tour Championship v Atlantě další hůl. Tentokrát ale ne vzteky jako minulý týden na BMW Championship. Při tréninku na drivingu totiž zjistil, že mu odešla čtyřka dřevo. Na hřišti mu to ovšem nijak zvlášť nevadilo, i se třinácti holemi v bagu šel do trháku – v čele průběžného pořadí má náskok čtyř ran na Australana Adama Scotta.

Foto: Tami Chappell, Reuters

Švédský golfista Henrik Stenson se drží na čele Tour Championship v Atlantě.

Článek

Stensona dobře naladil start, když na prvních čtyřech jamkách v East Lake zahrál tři birdie. Další birdie pak přihodil na devítce a bogey na desítce smazal, když skóroval na šestnáctce. Do klubovny přinesl skóre 66 ran, o dvě rány horší výsledek než ve čtvrtečním prvním kole, kde také zářil na úvod kola, když se během prvních sedmi jamek dostal na -5.

O svou čtyřku dřevo přišel Stenson na tréninku, když po pěti ranách uslyšel nepřirozený zvuk. Po krátké konzultaci se Stevem Strickerem usoudil, že je hůl poškozená. Nechal ji proto v šatně. Jeden z televizních diváků, který o incidentu slyšel, následně zavolal, aby PGA Tour prověřila, zda Švéd nemá hůl v bagu. Pokud by ji s sebou totiž měl na hřišti, aniž by ji použil, hrozila by mu penalizace čtyř ran. Kdyby ji pak na hřišti použil, mohl by být dokonce diskvalifikován.

Stenson o pravidel neměl tušení

Stenson neměl v úmyslu hůl použít, ovšem to, že ji navíc nechal v šatně, mu zachránilo vedení. O podobném pravidle neměl Švéd ani tušení. „Ptali jste se mě, jak dobře znám pravidla a věděl jsem sedm z deseti otázek, že? Tak tohle patří do těch třiceti procent, které nevím," kroutil hlavou po skončení kola Stenson. „Ještě že jsem ji nechal v šatně, než jsme vyrazili na první týčko," ulevil si.

Na hřišti pak zářil a jediné, co ho mohlo zastavit, byl právě bizarní incident s holí. O víkendu se mu díky odstupu na čele bude volněji dýchat. Stensonovu hru ocenil druhý muž v pořadí Scott. „Henrik hraje fantasticky, ale ne všech 36 jamek. Jakmile v sobotu zaprší a hřiště bude měkčí, bude se více skórovat a může se stát spousta věcí," připomněl Australan sobotní předpověď.

Na třetí příčce Spieth, Woods ztrácí

Třetí místo zatím okupuje dvacetiletý zelenáč Jordan Spieth, který ztrácí ránu na Scotta a pět na Stensona. Korunuje tak svou výtečnou premiérovou sezónu na PGA Tour. O další ránu zpět je vítěz US Open Justin Rose, Dustin Johnson či Billy Horschel.

Fedexcupový lídr Tiger Woods výrazně ztrácí, ani ve druhém kole se totiž nedokázal dostat pod par. Sice trochu vylepšil své předposlední místo po čtvrtku, ale celkové čtyři rány nad par a ztráta čtrnácti ran na momentálně nejlepšího hráče na okruhu ho nemůže uspokojovat. „Dal jsem všechno do startu a na konci už mi moc sil nezbylo. Prostě mi došla šťáva," uvedl Woods.

Zdá se tedy, že o FedExCup a pohádkovou prémii 10 miliónů dolarů si to v Atlantě rozdají Stenson se Scottem. Oběma stačí Tour Championship vyhrát. Scott má motivaci navíc, neboť vítězství by z něj mohlo udělat favorita pro prestižní ocenění Hráče roku na PGA Tour.

Reklama

Související témata: