Hlavní obsah

Quesne vyfoukl rydercupovým hvězdám italský titul

Turín

Ani domácí hvězda Francesco Molinari, ani belgický ranař a Molinariho rydercupový parťák Nicolas Colsaerts, ani sobotní lídr Australan Marcus Fraser… Turnaj Open Italia ovládl Francouz Julien Quesne především díky fantastické druhé devítce v nedělním finále. Skvělým finišem si tak zajistil v Golf Clubu Torino druhý titul z European Tour.

Článek

Francouz přitom začínal finálové kolo se ztrátou čtyř ran na vedení a zdálo se, že si na trofej může nechat zajít chuť. Zvlášť když na druhé jamce zahrál double bogey. Jenže pak to přišlo – nejdříve zahrál birdie na čtyřce a šestce a vrátil se do hry. Dvě slepené birdie na desítce a jedenáctce a pak trojice birdie na posledních čtyřech jamkách daly zlatý punc na jeho tažení.

Třiatřicetiletý francouzský profík tak celkem stlačil skóre na -12 a poslední flighty tak věděly, na jaký výsledek musí útočit. V tu chvíli byl Fraser na stejném skóre, jenže vzápětí zahrál na patnáctce tři putty a další ránu ztratil na tříparové šestnáctce, když z odpaliště netrefil green. A zadělal si na problémy. Fraser nakonec z čela spadl na dělené osmé místo s devíti ranami pod par.

Druhé místo dělili Ir David Higgins a Angličan Steve Webster. Higgins, který se probojoval do elitní trojice jen na jednom z více než 200 startů na evropské scéně, skóroval na osmnáctce a srovnal tam výkon svého kolegy z flightu Webstera. Ten jako vítěz turnaje z roku 2005 znovu hrozil, když skóroval na sedmnáctce a měl šanci na poslední jamce srovnat krok s vedoucím hráčem. To se mu ale nepovedlo.

Quesne, který poprvé zvítězil na European Tour loni při Open de Andalucía, řekl: "Jsem velmi hrdý na výkon na druhé devítce. Po celý týden jsem podával dobré výkony a myslím, že právě to byl klíč. Moci si užívat druhý titul z evropské série je pro mě jako sen."

Pak se vrátil k průběhu kola. "Po double bogey jsem zůstal klidný. Myslel jsem, že vítěz bude nějakých patnáct ran pod par a já jsem byl jen pět úderů pod. Zkrátka jsem jen pracoval dál a čekal, co se stane," usmíval se. "Když jsem se pak dostal na šestnáctku, viděl leaderboard a zjistil, že jsem jen dvě rány od vedení, věděl jsem, že mám pořád šanci. Povedl se mi skvělý putt z pěti metrů, kterým jsem zachránil par, a pak jsem proměnil dvě birdie, což bylo skvělé. Jsem překvapený, že tu nyní stojím. Po celý týden měly jamky těžké navrtání – skórovat nebylo snadné, jako zapisovat bogey," doplnil.

Quesne si užíval také fakt, že s ním byla v Itálii rodina. "Cítil jsem se díky tomu silnější. Je mnohem lepší moci s nimi všechno oslavit," uvedl hráč, kterého triumf postrčil na 41. místo žebříčku Race to Dubai, což by mu zajišťovalo účast na vyvrcholení sezóny v Dubaji, kterého se zúčastní nejlepších šedesát hráčů.

Také Higgins se radoval nejen z umístění, ale i posunu v žebříčku, druhé místo ho katapultovalo ze 163. na 111. příčku. Nejlepších 110 hráčů po Perth Invitational hraném v polovině října uhájí své karty pro rok 2014. To znamená, že Higgins má velmi reálnou šanci vyhnout se kvalifikační škole, do níž by musel už počtrnácté v kariéře.

A jak dopadla domácí hvězda Molinari? Člen místního klubu se ve finále trápil, brzy zahrál dvě bogey, pak sice rány navíc umazal díky skvělému bunkershotu na osmičce a dalšímu birdie na devítce, jenže na druhé devítce už rány jen připisoval – bogey zahrál na desítce a double bogey na šestnáctce.S celkovými sedmi ranami pod normu dělil až šestnácté místo.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články