Hlavní obsah

Američané znovu ovládli Presidents Cup, popáté v řadě

Dublin

Američané získali popáté v řadě a poosmé celkově Presidents Cup, před domácím publikem v ohijském Dublinu porazili v desátém ročníku soutěže mezinárodní tým bez Evropanů 18:15. Rozhodující bod získal Tiger Woods, který sice znovu bojoval s bolestí zad, ale i přesto udolal Richarda Steneho. "Bylo to týmové nasazení po celý týden, co rozhodlo. Hráli jsme opravdu dobře a získali hezké vedení," prohlásil Woods.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Rozhodující bod získal Američanům Tiger Woods.

Článek

Za sebou měl právě se svými spoluhráči i rivaly týden skvělého golfu přerušovaného deštěm. Do finálového kola šel americký výběr s vedením 14:8, a ačkoli mezinárodní výběr mocně finišoval, zcela už domácí náskok umazat nedokázal.

V jednu chvíli to vypadalo, že Američané budou slavit výrazné vítězství. Když Hunter Mahan získal první bod finálového kola proti Hideki Matsuyamovi, Jason Dufner přehrál Brendona de Jongeho a Zach Johnson udolal Brandena Grace, měly Spojené státy už 17 bodů.

Ale pak ukázal tým Nicka Price velké srdce a odhodlání a potrápil domácí. Bod za bodem umazávali hráči z různých koutů světa vyjma Evropy, která se ve stejném termínu rvala o Seve Trophy, bodové manko. Phil Mickelson podlehl Angelu Cabrerovi, když na posledních pěti jamkách zahrál čtyři bogey. Graham DeLaet skóroval na osmnáctce rovnou z bunkeru a porazil Jordana Spiethe, dlouhý putt do birdie zase pomohl na šestnáctce Erniemu Elsovi k vítězství nad jiným veteránem Stevem Strickerem.

Rozhodující bod zařídil Woods

Další vítězství přidali Adam Scott, Jason Day a Marc Leishman. A tak rozhodující bod zůstal na světové jedničce Woodsovi. Ten sice v závěru neskóroval, ale na rozdíl od Sterneho ani nechyboval.

"Užili jsme si spoustu zábavy. Byl to dlouhý týden, ale stál za to. Zvládli jsme to," pochvaloval si úspěšné tažení Woods.

"Člověk je samozřejmě nervózní," popisoval své pocity ve finiši poháru kapitán Američanů Fred Couples. "Ne kvůli hráčům, ti vědí, co mají dělat. Všechny duely ovšem byly velmi těsné a my potřebovali osmnáct bodů. Nakonec jsme je získali a bylo fajn sledovat, jak rozhodující bod Tiger zajišťuje dvojputtem na posledním greenu."

"Lidé říkali, že to bylo těsné. Dokonce i Jack Nicklaus," líčil kapitán mezinárodního týmu Nick Price. "Vy mi to také říkáte. Avšak byli jsme hodně vzadu, a pokud bychom to otočili, byl by to opravdu zázrak," zakončil.

Reklama

Související témata: