Hlavní obsah

Americký útok na European Tour vedli Guthrie a Daly

Tak tohle na European Tour není úplně běžné! Po prvním kole turnaje BMW Masters, který se hraje v Šanghaji a kterým odstartovala čtyřdílná Final Series, jsou ve vedení tři Američané! V našlapaném startovním poli je po úvodních osmnácti jamkách na prvním místě Luke Guthrie (-7), před Johnem Dalym (-4) a Peterem Uihleinem (-3).

Článek

Guthrie tak potvrzuje skvělou formu, když v minulém týdnu ještě na PGA Tour v Las Vegas skončil na turnaji Shriners Hospitals for Childrens Open dělený pátý. Co na tom, že se musel rychle přemístit o více jak 11 tisíc kilometrů ze Spojených států do Číny?

"Byl to pro mě skvělý den. Bylo to jedno z nejlepších kol, jaké jsem kdy zahrál," pochvaloval si 23letý Američan, který se stal profesionálem teprve v minulém roce. Na European Tour pak hraje vůbec poprvé a zatím se mu daří skvěle!

Jeho výsledek sedm ran pod par, na který dosáhl díky pěti birdie a jednomu eaglu na patnáctce, je o to hodnotnější, že se pod par dokázalo ve čtvrtek v Šanghaji dostat pouze třináct hráčů. "Zahrál jsem jen 19 puttů, což bylo dnes klíčové," přiznal Guthrie.

"Šanghaj jsem si zamiloval. Jsem vůbec poprvé jak v Číně, tak Asii. Chtěl jsem sám sobě dokázat, jestli můžu vycestovat takhle daleko a něco zahrát. Získat navíc nějaké zkušenosti a stát se celosvětovým hráčem," dodal dvojnásobný šampión z Web.com Tour z roku 2012.

To o 24 let starší Daly zvolil turnaj z jiného důvodu. Na rozehrání po čtyřměsíční pauze, která následovala po operaci lokte: "Když delší dobu nehrajete soutěžní kolo, speciálně proti tak dobrým hráčům, jací jsou zde, musíte proměňovat své šance a hrát dobré rány."

"Loket mě trápil zhruba šest let, v posledních čtyřech už to ale bylo doslova brutální. Teď, když už mám po operaci, je příjemné moci znovu podseknout chipy, což jsem hodně dlouho nebyl schopný. Je to velká úleva," svěřil se Daly.

Race to Dubai

Ani Daly, ani Guthrie ale neusilují o to, co ti hráči, kteří mají status na European Tour. A to ovládnout její letošní ročník Race to Dubai. V té zatím čtyři turnaje před koncem vede Henrik Stenson, který má náskok 425 573 eur na druhého Graema McDowella.

Během Final Series, která se kromě Číny, kde se bude hrát ještě následující turnaj, podívá také do Turecka a do Dubaje, se však hraje o více jak 30 miliónů dolarů, takže pořadí se může hodně promíchat. Na BMW Masters je McDowell zatím dělený čtvrtý (-2), Stenson dělený čtrnáctý (par).

Loňský šampión evropské série Rory McIlroy pak momentálně bojuje alespoň o možnost zúčastnit se posledního turnaje v Dubaji, kam se podívá šedesát nejlepších. Před turnajem v Šanghaji mu totiž patřila až 63. příčka. Na BMW Masters je po prvním kole dělený jedenáctý.

Reklama

Související témata: