Hlavní obsah

Ernie Els se obul do European Tour: Je to špatná cesta

Populárního Ernieho Else pořádně dopálilo rozhodnutí European Tour. Ta nařídila hráčům, že pokud se chtějí zúčastnit letošního velkého finále série v Dubaji, musí hrát minimálně na dvou ze tří turnajů, které Dubaji v rámci nově vzniklé Final Series předcházejí. Podle jihoafrického veterána se jedná o podmínku, která už je za hranou únosnosti.

Foto: Antonín Krčmář

Golfista Ernie Els (vlevo)

Článek

Final Series v tomto roce zažívá premiéru. Po vzoru zámořské PGA Tour a jejího vyvrcholení sezóny v podobě play off FedExCupu se zástupci evropského okruhu rozhodli vytvořit podobný formát, ve kterém půjde o velké peníze a zúčastní se ho velká jména.

Jenže některá z nich už mají vstupenku na závěrečný turnaj v Dubaji zajištěnou dlouho dopředu. Někteří hráči se tak rozhodli šetřit síly a neplánovali se zúčastnit všech lukrativně dotovaných turnajů v Asii. A právě tomu chtěla European Tour svou novou podmínkou zabránit.

"Chápu jejich pohled na věc, ale je to šílené. Od roku 1994 hraji obě série a nikdy s tím nebyl problém. Z nějakých důvodů však po nás European Tour v poslední době chce, abychom hráli skoro vše," postěžoval si Ernie Els.

Kroky šéfů evropského okruhu jsou skutečně pochopitelné. Většina hvězdných hráčů totiž chce hrát v zámoří a na turnaje pod hlavičkou European Tour jezdí pouze tak, aby splnili podmínky pro udržení svého statusu. A k větší aktivitě je podle všeho nepřesvědčí ani obří prize money pro turnaje Final Series, na kterých se rozdělí přes 30 000 000 dolarů.

"Dříve jsme mohli hrát jen sedm turnajů a stačilo to k udržení evropské karty. Nyní musíme hrát více než v Americe. To je cesta, kterou se rozhodli jít, ale podle mě je špatná," říká otevřeně šampión loňského British Open.

Máme rodiny a plány, říká Els

Ten si myslí, že by si hráči zasloužili více volnosti v rozhodování: "Byl jsem zde 22 let pro rozvoj této série a teď je pro mě skoro nemožné na ní zůstat. ... Sice mi dali čestné členství, ale stejně to není dobrý směr, kterým se ubírají."

"Vždy tu byla možnost hrát obě série. A máte zde Luka Donalda nebo Roryho McIlroye, kteří ovládli oba finanční žebříčky. Teď ale musíme dělat rozhodnutí, která jsme nemuseli. A kluci na to nepřistoupí. Máme rodiny a také plány, které musíme dodržovat," dodal Ernie Els.

Aby nešlo pouze o slova do větru, rozhodl se Els dobrovolně vzdát šance na start v Dubaji, kde se bude hrát o osm miliónů dolarů. Z úvodních tří turnajů Final Series se totiž zúčastnil pouze HSBC Champions. První turnaj v Číně a také ten třetí, který se koná v tomto týdnu v Turecku, vynechal.

Reklama