Hlavní obsah

Sezóna snů: Stenson triumfoval i v Dubaji

Dubaj

Sezónu snů má za sebou Henrik Stenson. V neděli totiž v Dubaji ukořistil triumf v žebříčku Race to Dubai, když ovládl závěrečný turnaj prestižní evropské série DP World Tour Championship. Stal se zároveň prvním hráčem v historii, který v jednom ročníku vyhrál zámořský FedExCup i Race to Dubai. Jeho vítězství v Emirátech přitom bylo ohromující, nejbližšího rivala Iana Poultera porazil o šest ran.

Foto: Caren Firouz, Reuters

Švédský golfista Henrik Stenson pózuje s trofejí pro vítěze turnaje v Dubaji.

Článek

Stenson nasbíral při svém dubajském tažení pětadvacet ran pod par, což je rekordní zápis z pohledu turnajové historie. Celý týden hrál sedmatřicetiletý Švéd neohroženě a báječný výkon předvedl i v nedělním finále – zaznamenal 64 ran a na osmnáctce korunoval své tažení dokonce eaglem. Během čtyř kol zahrál Stenson jen dvě bogey (jedno v úvodním, jedno ve třetím kole), k nim přidal 25 birdie a zmíněného eagla. Nejhorší skóre měl na úvod turnaje, když zahrál 68 ran. Úchvatná bilance.

"Prožil jsem neuvěřitelné léto, podzim v Americe byl fantastický a teď ještě toto," řekl Stenson, který skončil druhý na British Open a třetí na PGA Championship, což byla jen předehra pro pozdější triumf v rámci FedExCupu. "Byla to opravdu snová sezóna," rozplýval se.

Pak se vrátil k hodnocení uplynulého týdne. "Hrál jsem opravdu velmi dobře. Věděl jsem, že po mně soupeři půjdou, zvláště Ian, který se nikdy nevzdává. Chtěl jsem zůstat před ním a zvládl jsem to," byl spokojený Stenson. "Nevím, jestli budu něco podobného schopen zopakovat v příštím roce, ale určitě se budu snažit předvést to nejlepší na majorech – a stát se prvním švédským mužem, který na některém z nich zvítězí," prohlásil.

Poulter byl jedním z prvních, kteří Stensonovi gratulovali. "Musím před ním smeknout klobouk, byl neuvěřitelný. Zkoušel jsem ho dohnat, vymačkal jsem ze sebe to nejlepší, ale on i s bolavým zápěstím dokázal všechno ustát a nenechal mě přiblížit natolik, abych ho mohl ohrozit," klaněl se švédskému rivalovi. "Henrik neudělal celý týden žádnou chybu, takže jsem se pak už jen soustředil na druhé místo a zisk nějakých bodů pro nominaci na Ryder Cup. Henrik je zkrátka v současnosti nejlepším hráčem planety," neměl pochyb o Stensonových kvalitách Poulter.

Stenson získal svůj první titul na European Tour v roce 2001, pak ale zažil i dva propady v kariéře. Po jednom z nich se škrábal na vrchol až z 230. místa světového žebříčku. Když k tomu přidáte některé vážné zdravotní problémy, jsou letošní Stensonovy výkony opravdovým zjevením. Nyní už se sympatický Švéd těší na odpočinek, sezona byla opravdu hodně náročná. "Potřebuju volno jako sůl," přiznal.

V příští sezóně bude nejen obhajovat dosažené pozice, ale poprvé od roku 2008 si zahraje i v evropském rydercupovém týmu. Navíc má ambici vyhoupnout se do čela světového pořadí. "Každý, kdo vyhrál Race to Dubai, se také stal světovou jedničkou (Westwood, Kaymer, Donald či McIlroy), takže proč to nezkusit," usmíval se Stenson.

Finálový turnaj golfové European Tour v Dubaji (dotace 8 mil. dolarů, par 72):
1. Stenson (Švéd.) 263 (68+64+67+64)
2. Poulter (Angl.) 269 (69+68+66+66)
3. Dubuisson (Fr.) 271 (70+66+64+71)
4. Luiten (Niz) 272 (73+68+65+66)
5. McIlroy (Sev. Ir.) 273 (71+67+68+67)
Westwood 273 (70+70+65+68)
a Donald (všichni Angl.) 273 (73+66+67+67).

Reklama

Související témata: