Hlavní obsah

Jihoafričany zaskočil Dán Madsen, užívá si první titul

Kapské Město

Počítalo se s tím, že se v neděli o titul na South African Open utkají domácí Jihoafričané. A největší šance se dávaly Charlu Schwartzelovi, bývalému šampiónovi Masters. Tomu všemu se ale postavil Dán Morten Orum Madsen, který měl v golfovém klubu Glendower v neděli nejpevnější nervy a slaví své první vítězství na European Tour v kariéře.

Foto: Jiří Velden

Golf. Ilustrační foto

Článek

Madsen ve finálovém kole dokázal upsat pět ran a posunul se na konečné skóre 269 (-19). To nakonec stačilo na vítězství o dvě rány před domácí dvojicí Jbe Kruger, Hennie Otto. Lídr po třetím kole Charl Schwartzel skončil o další ránu zpět dělený čtvrtý.

Celkem se mezi šestnáct nejlepších hráčů prodralo jedenáct domácích borců, smál se ale Dán.

25letý Madsen šel společně se Schwartzelem v posledním flightu a vývoj leaderboardu kontroloval s pověstným klidem Seveřanů. Během celého kola ani jednou nezaváhal a rozhodující náskok si vypracoval díky třem birdie na čtyřech po sobě jdoucích jamkách (13, 15 a 16).

Jako by ho vystřelili na měsíc

"Byl to neskutečný den. Ani teď pořádně nedokážu popsat své pocity. Je tak trochu klišé říci, že to zatím moc nepobírám, ale opravdu tomu tak je," popsal své bezprostřední rozpoložení vítěz, kterému před turnajem patřila až 244. pozice ve světovém žebříčku.

Byl prostě neskutečně šťastný: "Jako by mě někdo vystřelil na měsíc. Jsem nadšený. Když jsem sem jel, měl jsem tušení, že budu hrát dobře, ale že budu stát zde..."

"Miluji zdejší hřiště. Je totiž velmi podobné mému domovskému hřišti. Je obklopené stromy a jsou zde velmi dobré greeny. Užíval jsem si to," dodal Madsen, kterého vůbec nerozhodilo to, že šel finálové kolo po boku vítěz Masters a osminásobného šampióna z European Tour.

"Pořád jsem cítil, že můžu vyhrát. Zpočátku vypadal, jakože nám všem rychle uteče, tak jsem se snažil ztrácet maximálně dvě nebo tři rány a čekal jsem na šanci. Ta přišla na druhé devítce, která mi vyšla skvěle. A on se naopak bohužel trochu trápil. Na dvou jamkách zaváhal a já toho naštěstí dokázal díky několika birdie využít," uzavřel sympatický Dán.

Schwartzel skutečně začal skvěle, když na úvodních čtyřech jamkách zahrál tři berdíky. Pak ale přišly dvě double bogey na šestce a desítce a nabranou ztrátu už nedokázal v závěru smazat.

Reklama

Související témata: