Hlavní obsah

Začíná bláznivý turnaj, kde je všechno možné

Phoenix

Už několik týdnů si James Hahn láme hlavu a stále nemůže vymyslet, s čím vyrukuje před fanoušky na letošním Phoenix Open, který začíná již ve čtvrtek. A nemá to nic společného s krátkou hrou či puttováním. Loni na tříparové šestnáctce, obklopené vysokými tribunami, rozvášnil nadšené publikum tanečními pohyby v tzv. Gangnam stylu. A stal se jedním z hrdinů vedle skvělého Phila Mickelsona, který turnaj vyhrál. Právě na šestnáctce, v epicentru oblíbeného podniku PGA Tour, se vždy odehrávají ty nejbláznivější kousky.

Foto: Jiří Velden

Ilustrační foto.

Článek

"Nevím, jestli se mi podaří loňský kousek překonat," kroutí hlavou Hahn, který se díky svému tanečnímu vystoupení na greenu stal internetovou senzací. Jeho video vidělo více než 1,5 miliónů fanoušků po celém světě. "Jedna moje část touží odtamtud odejít se čtyřmi pary. Ale bylo by rovněž krásné zahrát tam během neděle, kdy se hraje Super Bowl, další birdie. Jen zkrátka nevím, co pak předvedu," vykládal.

Hráči se připravují různě, do svého harmonogramu si zařazují turnaje, které jim vyhovují. Většinou se ale shodují na tom, že Waste Management Phoenix Open je něčím výjimečný. Není to běžný turnaj, koneckonců - kde na PGA Tour narazíte na vyloženě cirkusovou atmosféru a půl miliónů fanoušků, kteří na turnaji bouřlivě fandí v průběhu celého týdne.

Phoenix je místo, kde na hráče bučí, kde diváci skandují a kde trika ve stáncích se suvenýry doslova vyzývají: "Dělejte rachot!" Je to místo, kde Ir Padraig Harrington loni poprvé kopnul do míče na americký fotbal - jen chvíli poté, co odehrál svůj míč z odpaliště šestnácté jamky. Místo, kde kedíci mezi sebou závodí (ale to je nyní zapovězeno). Je to místo, kde si Bubba Watson s Benem Cranem z plných plic klidně zazpívají. Je to místo, jaké nikde jinde v golfu nenajdete.

Když jsme se před loňským Phoenix Open bavili v Orlandu na PGA Show s jedním spolupracovníkem Golf Digestu, který pochází právě z metropole Arizony, říkal, že by k návštěvě doporučil jediný turnaj na PGA Tour. "Přijeďte do Phoenixu, zažijete něco neskutečného. Nic se tomu nevyrovná. Máme nejlepší fanoušky a nejlepší turnaj na světě," přesvědčoval nás. V české redakci Golf Digestu s tím souhlasíme - tento turnaj by golfový fanoušek měl vedle majorů alespoň jednou za život vidět. A zažít.

"Nemyslím si, že se to dá nějak popsat," říká k dění na turnaji Harrington, který ho loni hrál poprvé v kariéře. "Věřím, že každému se může jevit to, co se děje na šestnáctce, jinak. Někdo to snese, jinému to vadí. V golfu opravdu neexistuje něco, co by se tomu jen blížilo," doplnil.

Ve Phoenixu hned devět nováčků

Letos se ve Phoenixu předvede devět nováčků, mezi nimi i John Peterson. "Hrál jsem pondělní pro-am, kde bylo 600 lidí na šestnáctce a už jsem byl lehce nervózní. Je úlevné, že tam nepotřebujete nějakou extra dlouhou ránu," oddechl si. Udržet nervy na uzdě je na tomto tříparu klíčové. Ale po povedené ráně byste něco měli předvést. Nebo byste si aspoň měli atmosféru užít.

"Vím, že na mě fanoušci něco zkusí. Dneska si na Googlu o každém vyhledáte něco během deseti sekund. Takže to musím zvládnout. Zkrátka se jen dívat a usmívat se. Pokud se na někoho oboříte, znepřátelíte si celý dav," věděl Peterson, který objednal korálky, jaké se házejí na přihlížející při karnevalu Mardi Gras v New Orleans. Chce je rozhodit do publika. "Budou šťastní, doufám," podotkl.

Také někdejší světová jednička Lee Westwood hraje ve Phoenixu poprvé. Už hrál před hlučným publikem na Ryder Cupu a na majorech. Ale v Arizoně ho čeká něco naprosto neznámého. "Jsem panic na tomto turnaji a vůbec nevím, co na šestnáctce očekávat. Je to unikátní jamka v celosvětovém měřítku. Vypadá to, že mě čeká kopa zábavy a hodlám si to užít," smál se Angličan. "Ostatně kdybych si koupil lístek, našli byste mě právě na šestnáctce, jak popíjím pivka," zakončil.

Turnaj Phoenix Open se hraje od čtvrtka do neděle, sledujte jej na obrazovkách Golf Channel (televizní program).

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články