Hlavní obsah

Golfové pohádky z města andělů. Kdo ovládne Rivieru?

Los Angeles

Ve městě andělů Los Angeles se rodí hvězdy. A své pohádky a sny nedaleko Sunset Boulvardu prožívají i golfoví profesionálové. Třeba William McGirt, který zahrál osm birdie (a jedno bogey) na prvních třinácti jamkách, a to ho nasměrovalo na první místo průběžného pořadí turnaje Northern Trust Open. Nakonec zahrál 65 ran, 6 pod normu hřiště, a s minus dvanácti vede o dva údery před Georgem McNeillem a Charliem Beljanem.

Foto: Reed Saxon, ČTK/AP

Golfista William McGirt.

Článek

McGirt hraje svou čtvrtou sezónu na PGA Tour, dosud se mu nepodařilo ukořistit žádný turnajový vavřín. Poslední vítězství slavil na malé sérii eGolf Tour, kde jako vítěz bral 16 tisíc dolarů. To v Los Angeles je ve hře o něco více nul na šeku pro šampióna.

"Strávil jsem na satelitních okruzích osm let a prošel si řadou zklamání v kvalifikační škole. Hodně jsem pak ocenil, když jsem se dostal konečně sem," podotkl McGirt, pro něhož by nedělní vítězství bylo parádním happy-endem celého příběhu.

Ale to i pro McNeilla, který pracoval v pro shopu, když se rozhodl dát PGA Tour poslední šanci – a ony z toho byly dvě vítězství (Frys.com Open 2007 a Puerto Rico Open 2012), i když ani jedno ho nedostalo na Masters.

Beljan, který loni prohrál na Rivieře v play off, si prožil svou pohádku na sklonku roku 2012, kdy vyhrál Children´s Miracle Network Hospital Classic poté, co se mu špatně dýchalo a měl vysoký tep. Myslel si, že umře, místo toho po panickém záchvatu senzačně ovládl celý turnaj.

A pak je tu ještě Jason Allred. Ten nehrál na PGA Tour od chvíle, kdy se kvalifikoval na US Open 2010 v Pebble Beach. Čekají s manželkou třetí dítě, které se má narodit na konci měsíce, a proto se rozhodl ještě zkusit pondělní kvalifikaci. A ono to vyšlo - pak na úvod turnaje nasázel 73 ran a zdálo se, že to bude nevydařený turnaj, jenže v pátek přidal 64 a v sobotu 67 ran a náhle vše vypadá jinak. Allred je ve hře o titul s mankem tří ran.

Allred: Je skvělé být tady

Vítězství by mu zajistilo dvouletou jistotu na tour, místenku na Masters a PGA Championship, start na turnaji šampiónů v Kapalua, v Bay Hill, na Memorialu, ve Firestonu a dokonce i v Šanghaji. Odkrylo by mu úplně nový svět. Taky pohádka, nemyslíte? Nemluvě o šeku na 1,2 miliónu dolarů.

"Nemůžu ani říct, jak moc pro mě znamená, že jsem tu. Musím být strašně vděčný své úžasné rodině. Je zkrátka skvělé být tady a moci si to užívat," poznamenal Allred.

Jeden z těchto mužů může být po neděli velkou hvězdou. Jiné velké hvězdy ale číhají nedaleko. Po skončení třetího kola se do pěti ran za vedoucím hráčem seřadilo patnáct hráčů. Ve skupině profíků s osmi ranami pod par jsou Jordan Spieth, Dustin Johnson, Bubba Watson, Charl Schwartzel a Jimmy Walker, který jde po svém čtvrtém vítězství v sezoně.

Za nimi pak jsou bývalí šampióni turnaje Bill Haas a Aaron Baddeley. "Co se dá dělat, musím jednoduše v neděli znovu zahrát to, co umím, a doufat, že to bude stačit," věděl McGirt. Naposledy hrál o titul na RBC Canadian Open před čtyřmi lety. Objevil se tehdy v posledním flightu se ztrátou jedné rány na vedení a zůstal ve hře až do konce, kde se jeho naděje rozplynuly kvůli bogey na těžké osmnácté jamce. Vítězství bral Scott Pierce a McGirt na něj ztrácel právě tu ránu navíc z osmnáctky.

Reklama