Hlavní obsah

McIlroy válí, Woods prošel cutem s odřenýma ušima

Zdá se, že „starý dobrý" Rory McIlroy je zpět. Páteční druhé kolo Honda Classic sice pro severoirského hráče nezačalo nejlépe, ale McIlroy se z toho rychle oklepal a nakonec přinesl do klubovny výsledek 66. V celkových počtech už nastřádal jedenáct ran pod par a vede o ránu před Brendonem de Jongem a o tři před Russellem Henleym. Do víkendových bojů o titul si tak vypracoval parádní pozici.

Foto: Bob Donnan, Reuters

Golfista Rory McIlroy na turnaji Honda Classic.

Článek

McIlroy začínal na desítce a po prvních třech jamkách měl ve skórkartě dvě bogey. Birdie začal sbírat od šestnáctky, nakonec jich zahrál šest a už znovu nechyboval. Díky tomu po 36 jamkách vede, což na PGA Tour nepoznal dlouhých osmnáct měsíců.

Důležité bylo, že na rozdíl od minulé sezóny si dokázal v pátek v Palm Beach Gardens na PGA National brát zpět údery, které v úvodu kola ztratil. „Věřil jsem si a věděl jsem, že hraji dobře, že jsem schopný tu ztrátu smazat. Nepanikařil jsem, nezkoušel nic nového. Jen jsem zkrátka dál hrál stejným způsobem a vyplatilo se to," poznamenal McIlroy.

Woods měl namále

To Tiger Woods si situaci spíše komplikoval. Po 71 ranách z prvního kola potřeboval zahrát výrazně lépe, aby se vzdálil hranici cutu. Nakonec stlačil výsledek jen jednu ránu pod par na 69 úderů. To mu sice pomohlo projít prvním cutem, ovšem vzhledem k tomu, že to spolu s ním zvládlo dalších 78 hráčů, bude třídění pokračovat i v sobotu – do nedělního finále postoupí jen první sedmdesátka.

Woods má štěstí, že ještě hraje. Na posledních devíti jamkách se trápil – zasáhl jen dva greeny a musel se spoléhat na spoustu záchranných ran. Koneckonců i jeho jediné birdie na druhé devítce byl chip-in na třináctce poté, co minul green s wedgí v ruce. „Bylo to trápení, o tom není pochyb. Moc se mi nedařilo. Byl to jeden z těch dnů, kdy jsem to musel ubojovat, což je zase dobré," uvedl Woods.

Jiné hvězdy cutem neprošly, například Phil Mickelson, který hrál na Honda Classic poprvé po 12 letech. Nebo Henrik Stenson, úřadující šampion FedExCupu i Race to Dubai, který se loučil po kolech 73 a 76.

Loni McIlroy ostrouhal

McIlroy tyto pocity pokořených dobře zná z loňska, kdy opustil turnaj Honda Classic už po pouhých 26 jamkách. Letos McIlroy spíše připomíná toho kluka z turnaje před dvěma lety, kdy držel v náručí pohár pro vítěze. „Tento rok je opravdu o hodně jiný než loňský. Podařil se mi start do sezóny, jsem sebevědomý a hraju dobře. Je to druhý turnaj v řadě, kde jsem zahájil 63 ranami," řekl.

Tím předchozím byl podnik v Dubaji z evropské série, kde ale ve finále příliš tlačil na pilu a nakonec skončil dělený devátý. Na Floridě se mu daří prakticky vše, na co sáhne. A konečně také dobře puttuje – v prvních dvou kolech potřeboval jen 49 puttů.

„To je pravděpodobně nejméně, kolik jsem kdy v kariéře po 36 jamkách měl. Zdá se, že všechno zapadá a jdu správným směrem," zakončil povídání po pátečním kole spokojený McIlroy.

Reklama

Související témata: