Hlavní obsah

Evropané vybojovali zázrak v Medinah, teď by ho sami potřebovali

Před dvěma lety se postarali o tzv. zázrak v Medinah, když obrátili vývoj rydercupového klání proti Spojeným státům a udrželi ceněnou trofej v Evropě. Letos bude pro mnohé z nich zázrak, pokud se Američanům na domácí půdě v Gleneagles vůbec postaví. Vše je totiž jinak, podle kvalifikačních kritérií by si z vítězného týmu udrželi místa jen Ian Poulter, Sergio García a Rory McIlroy.

Foto: Bob Donnan, Reuters

Irský golfista Rory McIlroy

Článek

Zároveň je tento stav důkazem toho, jak se golf rozšířil po kontinentu. Na pozicích zajišťujících automatický start v Ryder Cupu je totiž nyní devítka hráčů z devíti různých zemí – Skotska, Anglie, Severního Irska, Walesu, Dánska, Švédska, Španělska, Francie a Nizozemska. Pokud to takto vydrží, bude to opravdová evropská reprezentace.

Z dvanáctky hrdinů z Medinah zůstala jen trojice, byť někteří další, jako například Luke Donald, Justin Rose či Graeme McDowell, budou mít šanci postoupit do týmu v druhé polovině kvalifikačního období. Pak jsou tu ale další – za všechny jmenujme bývalé světové jedničky Martina Kaymera či Lee Westwooda, jejichž šance jsou hodně malé a kteří by potřebovali okamžitě oprášit někdejší formu. To se týká i Paula Lawrieho či Nicolase Colsaertse.

Jejich místa zaplnili Francouz Victor Dubuisson, který zazářil na světové jamkovce v Arizoně, Švéd Henrik Stenson, jenž ovládl loňský FedExCup i Race to Dubai, Dán Thomas Björn či Jamie Donaldson z Walesu, který nyní na Doralu skončil dělený druhý při WGC-Cadillac Championship.

McIlroy má účast téměř jistou

První dva jmenovaní mají prakticky jistotu, že do Gleneagles pojedou, zatímco druzí dva se spolu s Garcíou pohybují na hraně nominace. McIlroy hraje v úvodu sezóny dobře a zatím není důvod se domnívat, že by se do konečné sestavy nedostal, také mistr vypjatých duelů muže proti muži Poulter by měl mít místo jisté. Pak už se ale může stát cokoliv.

V současnosti patří poslední dvě pozice Skotu Stephenu Gallacherovi, jehož uvidíme i při European Tour na Albatrossu, a Joostu Luitenovi z Nizozemska. Oba si také v posledních měsících počínali skvěle a místo v sestavě jim patří zaslouženě, ale otázkou je, zda udrží nervy na uzdě a zvládnou i druhou část kvalifikačního období. To končí s koncem prázdnin – 31. srpna.

Kromě automatické kvalifikace budou ve hře ještě divoké karty. Kapitán Paul McGinley má k dispozici tři karty, ale za současného stavu věcí to nevypadá jako velká výhoda umožňující nějak výrazné manévrování. Nyní by své tři sázky musel položit na některého z pětice žhavých kandidátů – Rose, Donalda, McDowella, nestárnoucího bojovníka Miguela Ángela Jiméneze či mladíčka Mattea Manassera. Není přitom tak těžké tipovat, že by sáhl nejspíše po prvních třech.

Ať už to dopadne jakkoliv, dá se očekávat, že boj o pozice bude hodně náročný a dramatický. A jeho část budeme mít možnost na vlastní oči vidět na Albatrossu.

Reklama

Související témata: