Hlavní obsah

Profíci se na Floridě rvali s chladem a větrem

Palm Harbor

Čtveřice hráčů se srovnala na čele turnaje Valspar Championship po úvodním čtvrtečním kole. Tři rány pod par zahráli Matt Every, Pat Perez, Greg Chalmers a Danny Lee. Nejobtížnější podmínky na hřišti Innisbrook ve floridském Palm Harbor měl Every, který odstartoval podnik PGA Tour ráno, kdy byla teplota jen těsně nad deseti stupni Celsia a pocitově bylo kvůli silnému větru ještě chladněji.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Australský golfista Greg Chalmers.

Článek

Every se proto zahříval na hřišti pomaleji a svou skórkartu vylepšil především v závěru, když si na posledních čtyřech jamkách zapsal tři birdie. Každé přitom proměnil minimálně ze vzdálenosti 4,5 metru. "Byl bych spokojen s dvěma ranami nad par," podotkl pak Every, který se tak oproti plánu vylepšil o pět ran. "Panovaly hodně těžké podmínky, ráno jsem ani necítil ruce. Vítr byl brutální," doplnil.

Odpoledne se pak díky jasné obloze oteplilo, ale neznamenalo to, že by hráči, kteří vyrazili na hřiště v pozdějších hodinách, stříleli jako u Verdunu. Ráno pokořili jen tři hráči hranici 70 ran, odpoledne to pak bylo osm dalších profíků. Zatímco ráno bylo průměrné skóre tři nad par, odpoledne se jen lehce vylepšilo na 72,6.

Posledním hráčem, který se dostal do vedoucí čtveřice, byl Lee. Někdejší americký amaterský šampion letos dlouho nemohl projít cutem, od turnaje OHL Classic at Mayakoba loni v listopadu v Mexiku to bylo dohromady šest neúspěšných startů. To se změnilo v Portoriku, kde si zahrál všechna čtyři kola a skončil druhý za Chessonem Hadleym.

Lee: Trefování míče mám teď možná nejlepší v kariéře

Díky tomu se také dostal do Innisbrooku a udržel se na dobré vlně. Zvláště dobře odstartoval, na prvních pěti jamkách zahrál tři birdie a v jednu chvíli byl dokonce na skóre -4. To nikdo další ve startovním poli nedokázal. I když Lee toto skóre neudržel, liboval si, kolik sebevědomí v posledních dnech načerpal.

"Hodně mi to pomáhá, trefování míče mám teď možná nejlepší v kariéře, daří se mi při puttování," podotkl hráč, který v Innisbrooku nikdy nehrál. "Šokovalo mě, jak těžké to bylo," poznamenal Lee, který žertoval, že prý úterní tréninkové kolo odehrál za nějakých devadesát ran. "I kdybych odečetl vítr a chlad, je to stále velmi obtížné golfové hřiště."

To potvrzuje fakt, že jen 25 hráčů pokořilo ve čtvrtek par. Nedokázal to Peter Uihlein, jenž zahrál 70 úderů. Právě Uihlein je přitom na velké misi, zbývají mu už jen dva další turnaje, aby se pokusil dostat do elitní padesátky světového pořadí a mohl startovat na Masters. Zatím mu patří 73. místo.

Reklama