Hlavní obsah

Sendenovi přivál vítr titul, Garrigus příště přijede s pilou

Innisbrook

Více než sedm let čekal na další vítězství na PGA Tour Australan John Senden. V neděli se dočkal na hřišti Copperhead v Innisbrooku, když ovládl turnaj Valspar Championship. Kromě výrazného skoku v pořadí FedExCupu a tučného šeku získal také místenku na prvním majoru sezony – Masters. Triumf si zajistil parádním výkonem zejména na závěrečných jamkách, když zahrál chip-in na nejtěžší jamce na hřišti šestnáctce a pak přidal birdie i po šestimetrovém puttu na sedmnáctce.

Foto: Chris O'Meara, ČTK/AP

Australan John Senden s trofejí pro vítěze Valspar Championship v Innisbrooku.

Článek

Díky tomu svůj celkový účet posunul na sedm ran pod par a o vyhrál o ránu před Kevinem Na. Třetí byl loňský nováček Scott Langley.

"Ani jsem nezapínal telefon, protože vím, že tam bude nějakých 4 000 zpráv. Je to fajn pocit znovu vyhrát po tolika letech. A to mě ještě pár skvělých věcí čeká," zmínil Senden blížící se Masters, které jsou na programu příští měsíc.

Dvaačtyřicetiletý Australan byl před startem turnaje na 83. místě fedexcupového pořadí (nyní poskočil na čtrnácté) a jeho jedinou možností, jak se dostat potřetí v řadě do Augusty, bylo vítězství v Innisbrooku.

V sobotu přišla exploze

S jeho šancemi to po prvních dvou kolech nevypadalo moc vábně, Senden otevřel turnaj výsledky 71 a 72, což stačilo na umístění někde uprostřed startovního pole. V sobotu ale přišla exploze v podobě bezchybných 64 ran a v těžkém finále, připomínajícím větrnou loterii, byl jedním z mála hráčů, kteří zahráli pod par.

Jeho největším soupeřem byl Na, který se zázračně vzpamatoval z otřesného závěru první devítky, kde zahrál double bogey poté, co neproměnil putt z necelého metru. Závěr Na zdramatizoval i proto, že s ním hráli všichni svatí – na šestnáctce jen těsně unikl vodě a zachránil par, na sedmnáctce pak proměnil putt do birdie ze vzdálenosti 4,5 metru a dýchal Sendenovi na záda. Jenže na osmnáctce byla jeho přihrávka dlouhá a následný dvanáctimetrový putt do birdie neproměnil.

"Věděl jsem, že když v neděli zahraji par, budu mít šanci vyhrát. Když par pokořím, bude to jistota," řekl Na. Nakonec zahrál ránu nad par a přesně tolik ho dělilo od Sendena. Přesto může být spokojený, druhé místo je jeho nejlepším výsledkem na PGA Tour od chvíle, kdy na konci sezony 2011 vyhrál v Las Vegas. A navíc v neděli hrál nejen dobře, ale i rychle – na rozdíl od soboty.

Do finále vstupoval z vedoucí pozice Robert Garrigus. Vedl o ránu, ale ne moc dlouho. Na třetí jamce poslal míč mezi stromy a zahrál double bogey. Další přidal na šestce. Šestadvacet jamek odehrál bez birdie, a když konečně jedno přišlo – na čtrnáctce – bylo na souboj o titul už pozdě.

"Už vím, co nebudu dělat příští rok – rybařit," řekl Garrigus, který strávil na rybách čas místo tréninkových kol a, zpočátku se zdálo, že to byl dobrý krok. "Místo toho si přivezu nějakou zatracenou motorovou pilu a posekám pár stromů," usmál se.

Reklama