Hlavní obsah

Nuda v Augustě. Watson podruhé ovládl golfový Masters

Všechno nasvědčovalo tomu, že letošní Masters nabídne ve finálovém kole obrovské drama. Místo toho jsme byli svědky možná nejnudnější druhé nedělní devítky v historii úvodního majoru sezóny. Americký golfista Bubba Watson totiž zkušeně hlídal svůj náskok a nedal nikomu čuchnout. Po skvělém výkonu si levoruký ranař došel pro druhé zelené sako v kariéře.

Foto: Matt Slocum, ČTK/AP

Americký golfista Bubba Watson vyhrál podruhé Masters.

Článek

Jaký to rozdíl oproti Watsonově vítězství z roku 2012, kdy o svém triumfu rozhodl až v play off nad Louisem Oosthuizenem památnou ránou z lesa. To nejlepší z finálového kola se tentokrát událo v jeho úvodu, na první devítce. V tu chvíli hrál totiž Jordan Spieth snový golf.

Spieth vstupoval do finálového kola se stejným skóre jako Watson (-5) a díky čtyřem birdie a jednomu bogey na úvodních sedmi jamkách si vypracoval náskok dvou ran. Především rána z bunkeru přímo do jamky na tříparové čtyřce byla famózní. Zdálo se, že Spieth si jde pro zelené sako.

Stačily dvě jamky, a všechno bylo jinak

Zatímco Watson na osmičce a devítce zahrál birdie, Spieth dvakrát zaváhal a ztratil dvě rány. Na druhé devítce se z tohoto direktu už 20letý Američan nevzpamatoval, zahrál osm parů s jedním bogey a Bubbu, který došel druhou devítku v paru, ani neohrozil.

Když si pak Watson na osmnáctce přihrál druhou ranou do greenu na pět metrů od jamky, bylo definitivně rozhodnuto. "Šel jsem v tu chvíli ke svému kedíkovi a řekl mu: 'Nejsem moc dobrý v matematice, ale stačí nám čtyři putty, že jo?'" popsal Watson konverzaci se svým caddiem.

"Kluk z malého města jménem Bubba má nyní dvě zelená saka. To je šílené," usmál se 35letý Watson, který se stal sedmnáctým vícenásobným šampiónem z Augusty. Letošní vývoj finálového kola si užíval: "Ta rána z lesa byla prvotřídní, letos to ale bylo lepší pro mé nervy."

Fanoušci by však dramatičtější průběh především druhé devítky určitě uvítali. Poslední hodina byla od Watsona až neskutečně rutinní. Se skóre -8 měl tři rány náskok na Spiethe s Jonasem Blixtem, a jelikož všichni zahráli v závěru kola pět parů, nebylo co řešit. Bohužel.

"Samozřejmě, že jsem celý svůj dosavadní život pracoval na tom, abych v neděli vedl v Augustě. A přestože cítím, že jsem stále ještě na začátku své kariéry a že dostanu spoustu dalších šancí, tak to bolí," přiznal Spieth, který se mohl stát nejmladším vítězem Masters v historii.

Nejstarším šampiónem se pak mohl stát Miguel Ángel Jiménez, který se ztrátou dvou ran vstupoval do finálového kola z děleného pátého místa. Polepšil si však jen o jednu ránu a jednu příčku a se skóre -4 skončil čtvrtý. Dělenou pátou příčku obsadili Rickie Fowler a Matt Kuchar (oba -2). Posledním, kdo se letos v Augustě dostal pod par, byl sedmý Lee Westwood.

Reklama