Hlavní obsah

Dvě velmoci a jeden golfový pohár

Gleneagles

Letadla mířící do Edinburghu a Glasgow v posledních hodinách přepravují golfové fanoušky. Všichni chtějí na vlastní kůži zažít událost událostí. Ryder Cup rozpoutává vášně v celé Evropě i na druhé straně Atlantiku. Už dvakrát po sobě Evropané Američany porazili a obzvlášť poslední porážka z roku 2012 golfisty z druhé strany zeměkoule pořád nevyčerpatelně trápí.

Foto: Eddie Keogh, Reuters

Golfisté si na Ryder Cupu zatrénovali i na tomto nádherném hřišti, které je dovede k 18. jamce.

Článek

V Medinah Country Clubu v Chicagu měl tým reprezentující hvězdy a pruhy před dvěma lety víc než nakročeno k navrácení mimořádně ceněné trofeje na území mezi New Yorkem a Los Angeles. Ale vyznavači zeleného sportu ze Starého kontinentu se vzepřeli osudu, a Ryder Cup uhájili. Nikdo už ani nedoufal, že se to podaří, ale zázraky se ve sportu občas dějí.

Ryder Cup se hraje letos už počtyřicáté a poprvé ve skotském Gleneagles. Pravidelné konání v lichých letech se změnilo v roce 2001, kdy po útocích z 11. září byl Ryder Cup přesunut na následující rok a od té doby je na programu v sudých letech. Nejprve se střetávaly týmy USA a Velké Británie. Premiéru s domácím vítězstvím viděl v roce 1927 americký Worcester. Golfisté s hvězdami a pruhy na tričkách pak vyhráli většinu ročníků.

Britové jen paběrkovali. V roce 1973 se poprvé objevili v týmu Velké Británie také Irové a o šest let později začal s Američany soupeřit tým Evropy. A najednou se karta začala pomalu otáčet. Z posledních deseti ročníků se Evropa radovala z triumfu hned osmkrát, včetně posledních dvou titulů z let 2010 a 2012. Američané uzmuli legendární trofej pouze v letech 1999 a 2008.

Do Gleneagles uprostřed Skotska, kde se letos vždy vyhecovaný souboj od pátku do neděle uskuteční, přijeli Američané bez Tigera Woodse, kterého do hry nepustí vleklé zdravotní problémy. Ale jeho účast hrdému týmu nepřinášela jen samá vítězství. Tiger prostě nebýval v Ryder Cupu tím pravým Tigerem.

Na prvním místě je tým

Evropa zase naopak uměla zatáhnout ve správný okamžik. Čím to je? Vezměme si pro srovnání tenisový Davis Cup. Na první pohled horší hráči dokážou překonat silnějšího soupeře. Vždyť kolikrát třeba Radek Štěpánek pokořil žebříčkově lépe postaveného hráče. V Ryder Cupu jedno „supereso“ neznamená ještě výhru. Na prvním místě je tým. A ten umějí dát Evropané v posledních ročnících dohromady přece jen o něco lépe.

Tým žije jako jeden muž. Všichni upozadí svá ega a vrhnou maximum ze svého já ve prospěch celého mančaftu. I proto je tak důležité, komu kapitán udělí divokou kartu. Velká část týmu si zaslouží účast na základě výsledků, s tím se nic dělat nedá. Ale divoké karty jsou možná klíčovou volbou, která vytváří týmový duch. O Američanech se zase říká, že jsou složeni vesměs ze samých individualit, které se jen těžko dávají dohromady. Ono je někdy třeba vydatně „zapařit“ a „tmelit kolektiv“. Kdyby tak mohly barové pulty vyprávět…. Mnohé by nám třeba napověděly.

Golfová olympiáda

V Gleneagles doslova obklíčí hřiště neuvěřitelných 250 tisíc diváků z 96 zemí! Jakási golfová olympiáda nenechá sportovní příznivce v klidu. Zapomeňte na komorní prostředí, kde se každý bojí promluvit. Úder co úder vyvolává bouřlivou reakci. Fandí se neustále a jen těsně před úderem se diváci zklidní. Na Ryder Cupu je to jako na fotbalovém derby. Bitva dvou odvěkých rivalů, která skýtá nečekané, ale o to silnější emoce.

Všichni hráči, kteří se dostali do svých týmů, jsou výjimeční golfisté. Na evropské straně Rory McIlroy, Sergio Garcia a u Američanů zase Phil Mickelson nebo Bubba Watson. Každý je skvělý. Ale v Ryder Cupu dvojnásob platí, že se golf hraje na třiceti centimetrech…mezi ušima. Hlava je tím klíčem k úspěchu a triumfu.

Hraje se na jamky, v prvních dvou dnech dva formáty čtyřhry a v závěrečný den dvouhry. Kdo ovládne svou hlavu, udělá první důležitý krok. A klíčem k úspěchu je tým. Ten umějí dát Evropané v posledních ročnících dohromady přece jen o něco lépe. Navíc k nim v úterý promluvil bývalý trenér fotbalistů Manchesteru United Alex Ferguson, jehož řeč si všichni členové výběru kapitána Paula McGinleye pochvalovali. Evropanům stačí k obhájení vítězství remíza. Američané, které jako kapitán je vede Tom Watson, musí vyhrát. Jasno bude v neděli kolem 18:00 středoevropského času.

Reklama